Privredu SAD-a očekuje pad za 30 posto u drugom kvartalu

Yellen je izrazila izvjesnu sumnju da će privredni oporavak SAD-a biti u obliku slova V

Bivša predsjednica američkih Federalnih rezervi (FED) Janet Yellen smatra da će pandemija korona virusa nanijeti ekonomiji SAD-a “apsolutno šokantne” štete u predstojećim mjesecima.

“Ovo je ogroman, razoran udarac bez presedana”, kazala je ona za američke medije, dodajući da stopa nezaposlenosti vjerovatno već iznosi 12 ili 13 posto te da “ide naviše” jer milioni Amerikanaca svake sedmice ostaju bez posla.

Navela je da će bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a najviše biti pogođen od aprila do juna, procjenjujući da će privredni pad u drugom kvartalu iznositi čak 30 posto.

Izrazila je izvjesnu sumnju da će privredni oporavak u SAD-a biti u obliku slova V, što znači da će nakon oštrog pada uslijediti agresivan rast, kad preduzeća ponovo pokrenu aktivnost nakon pandemije korona virusa, ali nije potpuno odbacila takav scenarij.

Oporavak zavisi od obima štete

“Sve zavisi od toga kolika će biti šteta i koliko će vremena privredna aktivnost biti ugašena onako kako je to sada”, rekla je Yellen.

Od toga će, kako dodaje, zavisiti hoće li poslodavci moći brzo vratiti radnike na posao i hoće li finansije potrošača biti takve da se mogu vratiti potrošnji jednom kad mjere socijalnog distanciranja budu ukinute.

“Što bude veća šteta, veća je i vjerovatnoća da će oporavak biti u obliku slova U [pad praćen kratkom stagnacijom i oporavkom] ili u obliku slova L [pad nakon kojeg slijedi duža stagnacija]”, zaključila je Yellen.

Izvor: Agencije