Privrednici: Vanredni izbori su pogubni za makedonsku privredu

Predočavaju kako će, ako je privreda planirala nova ulaganja, stranci nove investicije, kompanije i građani gradnju puteva, željeznica, škola, bolnica, u tom slučaju svi tenderi biti zamrznuti, a planirani projekti čekati bolja vremena (EPA)

Makedonski Savez privrednih komora ocjenjuje kako bi održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u toj balkanskoj državi bilo pogubno za ekonomiju, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na skopsku TV stanicu Alfa.

„Slijedeće godine ništa važno ne može se realizirati na ekonomskom planu, jer kada su izbori, ekonomija postaje talac politike“, kažu u Savezu privrednih komora.

Obzirom na to da Sjeverna Makedonija nije dobila datum za početak pregovora sa Evropskom unijom o pristupanju tom bloku, privredni rast od 3,5 posto godišnje, kako navode, nije dovoljan za dalji razvoj.

Predočavaju kako će, ako je privreda planirala nova ulaganja, stranci nove investicije, kompanije i građani gradnju puteva, željeznica, škola, bolnica, u tom slučaju svi tenderi biti zamrznuti, a planirani projekti čekati bolja vremena.

Privrednici nisu direktno odgovorili na to da li će ova situacija biti iskorištena da se, kako navodi TV Alfa, „skroji“ budžet za 2020. godinu „prepun populističkih mjera za kupovinu glasova“.

Zaev ponudio ostavku

Već nekoliko godina zaredom, penzije rastu neznatno usklađujući se sa troškovima života, a premijer Zoran Zaev je već najavio kako će slijedeće godine doći do ‘ad hoc’ povećanja penzija, što je potez koji je opozicioni SDSM oštro kritizirala, napominje ta televizija i dodaje kako su firme „po ko zna koji put zatražile da budžet bude orijentiran na kapitalne investicije“.

Na dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, poduzeća su gledala s nadom da će otvaranje odgovarajućih poglavlja sa Unijom donijeti borbu protiv korupcije, vladavinu prava i veću sigurnosti za razvoj novih investicija, zaključuje u prilogu TV Alfa.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, nakon odluke lidera EU da ne dodijele datum o početku pristupnih pregovora sa tom državom, danas je na konferenciji za medije zatražio održavanje hitnih prijevremenih izbora, ali nije podnio ostavku.

Dodao je kako će, u zavisnosti od sutrašnjeg susreta sa liderima najvećih političkih stranaka u toj državi kod predsjednika Steve Pendarovskog, biti određen datum izbora, a u zavisnosti od toga, i datum kada će početi mandat takozvane pržinske vlade, odnosno kada će on podnijeti ostavku.

Izvor: Agencije