Pritvoreni Dautbašić može biti ministar

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je da Bakir Dautbašić, tajnik Ministarstva sigurnosti koji je uhićen prije nekoliko dana pod sumnjom na ometanje pravosuđa i pokušaj utjecaja na svjedoke, ispunjava uvjete za imenovanje na dužnosti ministra, odnosno zamjenika u Vijeću ministara BiH.

Dautbašić se, unatoč uhićenju i činjenici da se nalazi u jednomjesečnom pritvoru, može kandidirati za visoku državnu dužnost, konkretno na poziciju ministra prometa i komunikacija.

Glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva Maksida Pirić potvrdila je kako je, nakon razmatranja zahtjeva za provjeru Dautbašićeve kandidature koji je dostavio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, utvrđeno kako je “on [Dautbašić] prošao provjere”.

Pojasnila je kako je u ovom slučaju jedina uloga Povjerenstva potvrditi je li kandidat za ministarsku dužnost registrirani birač, je li mu izrečena kakva zabrana kandidiranja i je li posao, odnosno dužnost koju trenutačno obnaša u eventualnoj koliziji s kandidaturom.

“S obzirom da za Dautbašića nema takvih zapreka, on može biti ministar”, rekla je Pirić.

I SIPA provjerava zakonitost nominacije

Zakonitost nominacije Dautbašića provjerava i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), policijska agencija čiji su ga pripadnici, zajedno s Bilsenom Šahman, i uhitili po nalogu Suda BiH.

No, zadaća SIPA-e je samo provjeriti je li Dautbašić pri popunjavanju upitnika o svom statusu i imovnom stanju dao točne podatke. Iz te su policijske agencije naveli kako određivanje pritvora, a ni istraga zakonski nisu zapreka kako bi netko dobio suglasnost SIPA-e da postane izabrani dužnosnik.

I Zvizdić je ranije također izjavio kako u kandidaturi Dautbašića ne vidi ništa sporno. “Nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže na sudu”, kazao je Zvizdić.

Dautbašića je, kao stranačkog kandidata, za ministra predložio Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), koji je u koaliciji sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Dautbašić je uhićen pod sumnjom na ometanje pravosuđa i pokušaj utjecaja na svjedoka u slučaju Nasera Kelmendija, optuženog za organizirani kriminal i ubojstvo, a kojega se povezuje s Radončićem.

U međuvremenu je SBB javno pozvao pravosuđe BiH da ne popušta pod pritiscima određenih, kako su ih nazvali, “tužiteljsko-obiteljskih središta”, pa su se zajednički oglasili Sud i Tužiteljstvo BiH.

Navode kako “neće dozvoliti da nezadovoljni pojedinci, koristeći moćna medijska sredstva, dovode u pitanje njihov neovisan rad”.

“Potpuno je neprimjereno da političke stranke na ovako otvoren način rade pritisak na rad pravosudnih institucija i predvode medijski linč državnih tužitelja i sudaca”, spominje se, među ostalim, u priopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije