Oglasi

Pritvor majci troje djece stradale u požaru

Djeca od pet, sedam i devet godina stradala u požaru u Novom Beogradu.
Požar se dogodio u naselju u kojem živi romska populacijaPixsell - Ilustracija

Majka troje djece koja su prošle noći nastradala u požaru na Novom Beogradu Živana Stanković (37), uhapšena je danas i, na prijedlog Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, sud joj je odredio pritvor, prenosi agencija Tanjug.

Stanković se tereti za teško djelo protiv opće sigurnosti za koje je zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora, rekao je Tanjugu tužilac Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, Boris Palović.

On je dodao da joj je sudija za prethodni postupak odredio pritvor do 30 dana.

Troje djece smrtno je stradalo u požaru, koji se dogodio noćas oko jedan sat, iza naselja "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu, izjavio je Tanjugu načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu Rade Milošević.

"Izgorela je baraka veličine do 20 kvadratnih metara koja je sagrađena od kartona i drvenih dasaka", rekao je Milošević.

Dodao je kako su na mjesto događaja stigla dva vozila sa osam vatrogasaca, ali da je "već sve bilo završeno s obzirom na gradnju same barake".

Prema pisanju Blica, majka je sa najmlađim djetetom uspjela da se spasi u posljednjem trenutku, dok je peto dijete starosti od sedam godina bilo u baraci pored i nije povrijeđeno.

Komšije pokušale pomoći

Novosti prenose kako su komšije pokušale da pomognu, ali bez uspjeha.

Pretpostavlja se da je požar izbio zbog svijeće koja je ostala da gori nakon što je porodica legla da spava, navode beogradski mediji.

Milošević je rekao da je požar izbio na području iza naselja "Dr Ivan Ribar" u pravcu rijeke Galovica, uzvodno uz Savu, u kojem žive romske porodice.

"Izgorela su tri deteta starosti pet, sedam i devet godina", izjavila je Tanjugu portparol Hitne pomoći Nada Macura.

Uzrok požara bit će utvrđen nakon istrage, a obdukcija je u toku.

"Naselje od kartona" u kojem žive građani romske nacionalnosti, koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, nalazi se na periferiji Beograda.

'Bolna opomena o položaju Roma'

Zaštitnik građana Saša Janković poručio je kako, kao i svaki put kada stradaju djeca, nije dovoljno izražavati tugu, već se svi moraju upitati da li se nesreća mogla i morala izbjeći.

„Medijski izveštaji kažu da se požar desio u kartonskoj kući i da je posledica zapaljene sveće koja je, u 21. veku, u glavnom gradu evropske Srbije, decu trebalo da osvetli i zagreje“, piše Janković.

„Tragedija je još jedna bolna opomena o položaju Roma u neformalnim naseljima koja vapi za konkretnim merama na unapređenju uslova stanovanja i života te najranjivije grupe ljudi u Srbiji“, navodi Janković.

Ističe i da je samo upornim i iskrenim mjerama države i lokalne zajednice moguće djeci pružiti sigurnije okruženje, a roditeljima omogućiti da ispune svoje roditeljske dužnosti.

„Nečinjenje i ignorisanje nehumanih uslova života znači i veliki deo odgovornosti države i lokalne zajednice za svaku nesreću koja se desi, pa i ovu“, poručio je zaštitnik građana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.