Pritvaranje Julije Timošenko bilo nezakonito

Pritvaranja bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko bilo je protivzakonito – presuda je Evropskog suda za ljudska prava. Optužbe da je prilikom premještanja iz zatvorske ćelije u bolnicu pretrpjela zlostavljanje su odbijene.

Ono što je advokatski tim Julije Timošenko od početka tvrdio, sud u Strazburu je potvrdio.

Zadovoljna porodica

“Nije došlo do povrede 3. člana Konvencije u odnosu na prigovor podnositelja zahtjeva o njenom navodnom zlostavljanju tokom premještanja u bolnicu 20. aprila 2012. godine”, kazao je Dean Spielmann, predsjednik ECHR-a.

Porodica je zadovoljna. Kćerka Julije Timošenko presudu Evropskog suda za ljudska prava tumači prvom pobjedom svoje majke do njenog konačnog oslobađanja.

“Odluka suda u potpunosti potvrđuje političku motiviranost njenog hapšenja i držanja pod prismotrom, te ismijavanja kojem je moja majka bila izložena. Sada, na osnovu ove odluke, smatram da predsjednik ima osnovu za donošenje odluke o njenom oslobađanju”, navela je Yevgenia Timošenko, kći Julije Timošenko.

Advokat Julije Timošenko, od ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, traži hitno oslobađanje njegove klijentice. Tvrdi da je Janukovič drži pritvorenom jer se boji njenog političkog utjecaja.

“Prvi put, ne iz političke instuitucije, već iz najviše evropske legalne institucije, na legalan način, rečeno je da je suđenje u slučaju Timošenko u Ukrajini nije zakonito, niti demokratsko. Pojednostavljeno rečeno, ovo je ciljano političko gonjenje”, istaknuo je Sehrij Vlasenko, advokat.

Tri mjeseca

Obje strane imaju tri mjeseca za eventualno ulaganje žalbe na odluku Suda. Evropski zvaničnici jasno su poručili da je oslobađanje Julije Timošenko ključna barijera do snažnijih trgovinskih i ekonomskih veza s Ukrajinom.

Timošenko je, na predsjedničkim izborima 2010. godine, poražena od Janukoviča, kojeg ona optužuje da stoji iza procesa njenog hapšenja i kasnijeg suđenja.

Sud u Kijevu dodijelio joj je sedam godina za prekoračenje ovlasti u potpisivanju gasnog sporazuma s Rusijom u vrijeme kada je obavljala premijersku funkciju. U zatvoru je od augusta 2011. godine.

Izvor: Al Jazeera