Pritisak na novinare u američko-kineskom sukobu

Odnosi Kine i SAD-a su sve ledeniji, a sukob se preselio i na novinare (EPA)

Kina će poduzeti osvetničke mjere ako svi kineski novinari sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama budu prisiljeni napustiti zemlju, uključujući i američke novinare u Hong Kongu, izjavio je u utorak glavni urednik Global Timesa Hu Xijin.

“S obzirom na to da američka strana nije obnovila vize kineskim novinarima, kineska se strana pripremila za najgori scenarij da svi kineski novinari moraju napustiti SAD”, rekao je Hu u izjavi na Twitteru, prenosi Hina pisanje Reutersa.

“Ako je to slučaj, kineska strana će se osvetiti, uključujući i američke novinare sa sjedištem u Hon Kongu.”

Novine Global Times objavljuje službeni list kineske vladajuće Komunističke partije.

Odnosi Kine i SAD-a su sve ledeniji. Mnogo je spornih pitanja oko koje su spore dvije svjetske sile: od trgovine i tehnologije, preko novog kineskog zakona o Hong Kongu pa sve do korona virusa.

Kina je još početkom godine oduzela akreditacije novinarima američkog Wall Street Journala i naredila im da odu zbog naslova koji je uredništvo tog njujorškog lista dalo jednoj kolumni koju kineska vlada smatra uvredljivom.

U naslovu tog teksta o epidemiji virusa Kina je nazvana “pravim bolesnikom Azije”.

‘Strane misije’

Oduzimanje akreditacije uslijedilo je dan nakon što je vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa nazvala ispostave pet kineskih državnih medija u SAD-u “stranim misijama”, zahtijevajući od njih da tamo registriraju zaposlene i imovinu.

Kina je tu odluku ocijenila kao pogrešnu i najavila da će na to odgovoriti.

U julu je Kina uvela nove mjere za američke novinare koje su se ovog puta odnosile na četiri medija prisutna u toj azijskoj zemlji.

Od agencije Associated Press (AP) i United Press International (UPI), televizijske kuće CBS i radija NPR zatraženo je da moraju u sedam dana predati listu svojih zaposlenika i nekretnina, te izvještaje o finansijskim operacijama u Kini.

Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je to nužan odgovor na “nerazumnu represiju američke vlade nad kineskim medijima u Sjedinjenim Američkim Državama”.

Američka vlada prethodno je 22. juna izmijenila status četiri kineska državna medija, proglasivši ih “organima propagande” Pekinga, a njihovi uredi na američkom teritoriju sad se smatraju “inostranim diplomatskim misijama”.

Kineski mediji, među njima državna televizija CCTV i novine Global Times, trebaju izvijestiti američke vlasti o svojim zaposlenicima i nekretninama.

Ta američka mjera je nastavak na mjere koje su već donesene u februaru za pet drugih kineskih medija.

Tada je započela eskalacija medijskog rata između dviju najvećih svjetskih sila čiji je odnos već bio na niskim nivoima zbog trgovinskog rata i a nastavio se američkim optužbama da je Kina loše upravljala krizom korona virusa.

Izvor: Agencije