Prisilni brakovi česta pojava u Keniji

Sklapanje braka s maloljetnicama u Keniji je nezakonito. Ipak, u mnogim ruralnim zajednicama takva praksa je uobičajena. Novinarka Al Jazeere Catherine Soi donosi priču o centrima koji pružaju zaštitu tinejdžerkama koje su pobjegle od svojih porodica, zato što su ih željele udati.

Škole su zatvorene, a djevojke iz centra bi praznike trebale provoditi kući, sa svojim porodicima. Međutim, ako odu kući riskiraju da ih roditelji udaju. Danas 16-godišnje Rose i Elizabeth izbjegle su brak 2008. i 2009. godine. Iz straha, ne žele otkrivati svoja lica.

“Vratila sam se kući prošle godine, ali otac me nije želio ni vidjeti. Bio je veoma bijesan, jer sam osramotila porodicu kad sam se odbila udati za muškarca kojeg je izabrao”, kazala je Rose, štićenica centra.

Njena kolegica iz centra Elizabeth kazala je: “Ako se sada vratim kući, prisilit će me da se udam. Moji roditelji još nisu vratili stoku koju su dobili za mene. Ostat ću u centru barem dok ne završim srednju školu.”

Djevojke su smještene u centru u gradu Kilgorisu, na zapadu Kenije. Zbog siromaštva i višestoljetnih tradicija brojne tinejdžerke iz ruralnih dijelova zemlje prisiljene su na udaju prije nego što postanu punoljetne. Slučajeva je najviše u stočarskim zajednicama.

‘Tajne udaje’

Leah Lelisha ima 20 godina. Udata je sa 16 godina, kao druga supruga. Sada ima dvoje djece i, bez obrazovanja i bilo kakve vještine, osjeća se bespomoćnom.

“Kad sam se udala bila sam toliko mlada da uopće nisam znala šta znači imati porodicu. Život mi je veoma težak. Žalim što nisam završila školu”, rekla je Lelisha.

“U Keniji postoje zakoni prema kojima je brak s maloljetnicama krivično djelo, ali mnoge zajednice tajno udaju djevojke, što znatno otežava provođenje zakona”, izvijestila je Catherine Soi.

Ololtisatti Ole Kamuaro, predsjedavajući Skupštine okruga Transmara, smatra da svi moraju poštovati zakone.

“Kad se iznose prijedlozi vezani za provođenje ovakvih zakona, koji su u direktnom interesu javnosti, trebalo bi sve građane upoznati s tim da se zakoni istovremeno odnose na sve zajednice u Keniji”, ocijenio je Kamuaro.

Tvrdi da će pokušati nešto promijeniti u svom okrugu – uvesti oštrije lokalne zakone i pokrenuti kampanju kako bi stanovništvo shvatilo zašto se ova praksa mora prekinuti. U međuvremenu, mnoge djevojke poput Rose i Elizabeth nastavit će se kriti u ovakvim centrima, jedinim mjestima na kojima su zaštićene.

Izvor: Al Jazeera