Priprema li se u tajnosti ‘legalizacija’ 9. januara

Vlasti RS-a najavljuju da neće odustati od obilježavanja neustavnog praznika (Anadolija)

Jedna samo naizgled bezopasna i usputno izrečena izjava predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića zorno svjedoči da se najvažniji politički procesi dugo „valjaju“ ispod površine vidljivosti, a kada postanu predmet zanimanja javnosti onda su već u poodmakloj fazi i rijetko kada mogu biti obustavljeni ili izmijenjeni.

Vlasti Republike Srpske, po svemu sudeći, krizu oko uspostave novog Vijeća ministara BiH koriste kako bi daleko od „očiju javnosti“ oblikovali politike koje bi mogle imati dugoročne posljedice, a Čubrilovićeva izjava pokazuje da je politički fokus vlasti RS-a usmjeren u sasvim drugom pravcu od onoga za koji se u javnosti misli da je njihov prioritet. Stoga, kada sasvim uzgredno, predsjednik NSRS-a najavi da će se 9. januar nastaviti obilježavati kao tzv. dan Republike Srpske onda se njegova izjava mora tumačiti kao ozbiljan politički signal.

A da se u RS-u ozbiljno radi na „obesmišljavanju“ odluke Ustavnog suda BiH nagovijestio je i sam Čubrilović objašnjavajući kako postoje dvije opcije kojima će najviši entitetski zakonodavac pokušati osporiti odluku kojom je 9. januar kao dan Republike Srpske proglašen neustavnim.

“Koalicioni partneri razmatraju da li će da uslijedi izmjena zakona u pravcu sudske odluke, naravno ne dovodeći u pitanje obilježavanje 9. januara, ili će se to riješiti posebnim odlukama Narodne skupštine”, rekao je Čubrilović.

Kada treba, institucije rade ozbiljno

Kada razmišlja o djelovanju političkog vrha RS-a za Srđana Puhala, političkog analitičara iz Banja Luke, nema dileme kako Čubrilovićeva izjava pokazuje kako se u Republici Srpskoj, kada postoji politički interes, stvari shvataju ozbiljno i na njima se radi predano i ustrajno. Sam tajming najavljene inicijative za Puhala je signal da se procesu „obesmišljavanja“ odluke Ustavnog suda pristupilio krajnje ozbiljno.

“To je vrlo ozbiljna inicijativa, ali u čitavoj ovoj frci i panici oko formiranja Vijeća ministara, sprovedbi MAP-a i  ANP-a to je prosto prošlo ispod radara,  jer to govori čovjek iz partije na vlasti i čovjek koji je predsjednik NSRS-a što govori da se sve radi u skladu sa Dodikovim idejama. Sistem dobro funkcioniše i radi i sada to prolazi kroz institucije i procedure i to će na kraju biti sve ispoštovano i po zakonu“.

Puhalo kaže da je politička praksa u BiH godinama nepromijenjena i da je praksa neprekidnog sukobljavanja i političkog inaćenja ono što obilježava politički život zemlje. I sa zakonom o 9. januaru dešava se ista stvar.

“To nije sad top tema, a kada dođe u skupštinsku proceduru i bude izglasan onda će to biti u fokusu. To smo elaborirali i sada je to postalo rutina. Mi donesemo zakon, oni ga ospore, sud donose odluku, mi donesemo zakon, oni ga ospore i to traje godinama. To je nešto što se stalno dešava“.

Za Puhala je najavljena inicijativa još jedan dokaz da će vlasti RS-a biti veoma uporne i sistematične u „obesmišljavanju“ odluke Ustavnog suda jer krajnji cilj jedne ovakve inicijative jeste da se ispoštuje forma a da suština ostane nepromijenjena.

“To samo govori kada postoje institucije sistema koje rade posao, a to nije u žiži javnosti. Neko je rekao dobili smo odluku ustavnog suda, moramo ispoštovati formu, ali nećemo mijenjati suštinu. Ostat će 9. januar ali samo ćemo zakonski to sve preformulisati i nastavit će se po staroj praksi. To govori da u RS- u postoje ljudi koji rade poslove. Radimo sve da nam ne kažu da ne poštujemo odluke suda. Sada je vrijeme godišnjih odmora, ali će to jednom prije 9. januara koji dolazi doći u Skupštinu, dobro pripremljeno, i to će biti završeno onako kako vladajuća politika RS-a želi“.

Put ka nezavisnosti RS-a

Na taj način 9. januar će biti, u jednu ruku, legalizovan, dodaje Puhalo ističući iznova da će zakon biti promijenjen onoliko koliko mora biti, a da se ne promijeni njegova suština.

Za profesora iz Mostara Slavu Kukića insistiranje vlasti RS-a na obilježavanju 9. januara kao entitetskog praznika ogledalo je političkog stanja u kojem cijela BiH danas živi. Insistiranje na glorificiranju samo jedne historijske perspektive neće pomoći da se promijeni nacionalistička društveno – politička paradigma, jasan je Kukić.

“Priča o 9. januaru je zapravo priča o posljedicama političkog ambijenta kojeg mi imamo u BiH. 9. januar je samo jedna od posljedica tog ambijenta i sve dok imamo ambijent kakav imamo dok svako na svoju stranu slavi svoje heroje, vitezove i slično, dok slavi svoje pobjede i svoje i bitke mi ne možemo ništa drugo očekivati nego da imamo proslave 9. januara bez obzira šta ustavni sud kaže i kako se o tome izjasne. Prema tome, pretpostavka bilo kakve promjene je promjena političke paradigme i sve dotle dok procese u BiH određuje etno nacionalistička politička filozofija mi ćemo imati obilježavanje datuma koji ne integriraju, koji ne mire,  dakle ne integriraju nego produžavaju stanje rata u uvjetima mira“.

Osim toga, ovakve inicijative, jasan je Kukić, jasno govore da se u „mnogim glavama“ još uvijek nije odustalo od nekih anahronih i opasnih ideja i to je samo još jedna od mnogobrojnih ideja kojima se nastoji „izdejstvovati“ nezavisnost Republike Srpske. A to je tek prvi od koraka u realiziranju nekih starih, destruktivnih i za državu BiH veoma opasnih koncepata. U svemu tome, zaključuje Kukić, najdeblji kraj izvući će opet oni koji će zbog „nemilosrdnosti“ politike biti prinuđeni napustiti zemlju u potrazi za boljim životom.

“Ovakva inicijativa ne može značiti ništa dobro za integriranje BiH kao države i društva. Može samo biti dodatni kamenčić na gomili kamenčića koji zagovaraju Republiku Srpsku kao nezavisnu državu, koji zagovaraju ujedinjenje svih srpskih zemalja, koji ponovo oživljavaju ideju Velike Srbije. Ideje tog tipa kako god se provlačile, ispod ili iznad radara, samo zapečaćuju budućnost onih koji su tek počeli živjeti“.

Izvor: Al Jazeera