Prihodi aerodroma u svijetu bit će upola manji

Angela Gittens, direktorica ACI-ja, pozvala je vlade na hitan, brz, proporcionalan i efikasan odgovor (EPA)

Međunarodno vijeće aerodroma (ACI) saopćilo je da će, prema njihovoj procjeni, prihodi aerodroma u svijetu biti smanjeni za gotovo 50 posto 2020. zbog globalne pandemije bolesti COVID-19.

Iz ACI-ja su naveli da će ove godine zračni putnički saobraćaj biti manji za gotovo 40 posto, što je približno 3,6 milijardi putnika na globalnom nivou, prenosi Anadolija.

Dok se očekivalo da će ta industrija generirati 172 milijarde dolara, stručnjaci ACI-ja predviđaju da bi mogla izgubiti do 45 posto ili više od 76 milijardi dolara do kraja godine.

Traže pomoć vlada

Angela Gittens, direktorica ACI-ja, pozvala je vlade na hitan, brz, proporcionalan i efikasan odgovor kako bi se zaštitili radna mjesta i ključne aviooperacije te pomoglo avioindustriji da se brzo oporavi od posljedica krize.

“Globalna avioindustrija suočila se s gubicima od više milijardi dolara već u prvom tromjesečju 2020, ali sada se predviđa da će se utjecaj bolesti COVID-19 proširiti ne samo na drugo tromjesečje nego i na drugu polovinu ove godine”, rekla je Gittens.

Izvor: Agencije