Pretres neonacista u Italiji: Zaplijenjena raketa zrak-zrak

Tokom pretresa, policija je otkrila Matra raketu zrak-zrak francuske proizvodnje (EPA)

Italijanska policija objavila je da je pronašla veliko skladište oružja tokom racije protiv neonacista, a među oružjem se našla i raketa zrak-zrak.

Pripadnici posebnih policijskih snaga proveli su pretrese na području sjeverne Italije, nakon istrage o saradnji nekoliko italijanskih državljanina s proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini, stoji u policijskom izvještaju.

Uhapšena su trojica muškaraca od kojih je jedan djelatnik carinskih službi koji se ranije kandidirao za mjesto u parlamentu, na listi stranke krajnje desnice. 

Tokom pretresa, policija je otkrila Matra raketu zrak-zrak francuske proizvodnje za koju se čini da je nekada pripadala katarskim oružanim snagama. 

Daljnje provjere su pokazale da je oružje bilo ispravno no da u njima nije bilo eksplozivnog punjenja.

Nacističke memorabilije

Policija je rekla da su osumnjičeni pokušali prodati raketu putem mreže WhatsApp.

Od ostalog oružja, otkriveno je 26 pištolja, 20 bajoneta, 306 komada dijelova pištolja te više od 800 metaka različitih kalibara.

Oružje je uglavnom bili porijeklom iz Austrije, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

Policija je zaplijenila i kolekciju nacističkih memorabilija.

“Policijska istraga je uslijedila zbog aktivnosti nekoliko italijanskih državljana koji se povezuju s ekstremizmom te koji su sudjelovali u oružanom sukobu u ukrajinskoj regiji Donbas”, rekla je policija.

Više od deset hiljada ljudi je poginulo od 2014. boreći se u sukobu između proruskih separatista i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini.  

Izvor: Agencije