Oglasi

Presuda Karadžiću glavna vijest u regiji

Izricanje doživotne zatvorske kazne prvom predsjedniku Republike Srpske glavna je vijest u regiji.
Portal 'Blic.rs' među rijetkima je u Srbiji koji je u naslovu stavio da je Karadžić osuđen za ratne zločineBlic.rs/Screenshot

Izricanje pravosnažne presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i osuda na doživotnu kaznu zatvora za najteže ratne zločine počinjene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata glavna je vijest u medijima u regiji.

Blic.rs

Iako je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine, većina medija u Srbiji kao vijest je istakla samo visinu kazne, ali ne i razlog za takvu presudu.

Izuzetak je portal Blic.rs, koji je u naslovu stavio: "Konačna presuda ratnom zločincu".

Mediji iz Srbije izbjegavaju da navedu da je Karadžić osuđen za ratne zločineMondo.rs/Screenshot

Prvi predsjednik RS-a našao se na naslovnicama drugih vodećih medija u Srbiji, ali uglavnom bez podsjećanja da je kazna izrečena za genocid i ratne zločine.

Politika.rs

Presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu u slučaju "Karadžić" glavna je vijest i u Hrvatskoj, gdje su mediji posvetili naslovnice tom slučaju.

Index.hr

JutarnjiList.hr

Mediji iz bh. entiteta Republika Srpska također su pratili izricanje presude prvom predsjedniku RS-a, ali osim visine presude, na naslovnicama nisu navodili razlog za odluku žalbenog vijeća.

Nezavisne.com

Radovan Karadžić osuđen je za genocid počinjen u Srebrenici i druge brojne ratne zločine u Bosni i Hercegovini, uključujući opsadu Sarajeva.

U prvostepenom postupku pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđen je na 40 godina zatvora, a kazna je sada preinačena u doživotnu.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.