Preokret u Hrvatskoj: HNS ide u koaliciju s HDZ-om

Središnji odbor Hrvatske narodne stranke (HNS) u srijedu navečer srušio je raniju odluku Predsjedništva stranke i odlučio da HNS, ipak, ide u koaliciju, odnosno pregovore s Hrvatskom demokratskom zajednicom.

Od 107 članova Odbora koji su bili prisutni, njih 78 glasovalo je za koaliciju, javlja reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Obnašatelj dužnosti predsjednika HNS-a Predrag Štromar izjavio je da idu u pregovore s HDZ-om, a doznaje se kako se radi o tri ministarstva – obrazovanja, pravosuđa i graditeljstva.

“Otvoren je put za razgovore s HDZ-om, no to ne znači da će ishod biti pozitivan i to još ne znači koaliciju. Trebamo se dogovoriti”, izjavio je Štromar novinarima nakon sjednice, te dodao da će razgovori početi već večeras ili u četvrtak ujutro.

HNS će za ministricu znanosti i obrazovanja predložiti Blaženku Divjak, za ministra pravosuđa Ranka Marijana, a za ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, a uvjet im je i provedba kurikularne reforme.

Pusić: Bit ću isključena

Protivnici ove odluke, među kojima su i istaknuti HNS-ovci poput Anke Mrak Taritaš, Vesne Pusić, Gorana Beusa Richembergha i Nade Turina Đurić, prvi su izašli iz dvorane.

Neki od njih rekli su kako će oni u Saboru biti protiv Vlade te očekuju da će zbog toga po statutu biti isključeni iz stranke.

Predsjedništvo HNS-a u nedjelju navečer je odlučilo da ne ulazi u HDZ-ovu Vladu, a šef stranke Ivan Vrdoljak odlučio je podnijeti ostavku na sve političke funkcije.

Od 107 prisutnih članova HNS-ovog Središnjeg odbora za koaliciju s HDZ-om glasovalo je 78, dok je 20 članova bilo protiv, a devet je bilo suzdržano.

“HNS je na Središnjem odboru odlučio da ide u koaliciju s HDZ-om”, izjavila je Pusić novinarima. “Ja sam bila protiv toga, ali ostala sam u manjini. To je, naravno, njihovo pravo”, kratko je dodala.

Na novinarsko pitanje koja je njezina budućnost u stranci, Pusić je ocijenila da će vjerojatno statutarno biti isključena, s obzirom da neće u Hrvatskom saboru dati potporu HDZ-ovoj Vladi premijera Andreja Plenkovića.

Goran Beus Richembergh rekao je kako je odluku HNS-ovog Središnjeg odbora o koaliranju s HDZ-om doživio “vrlo teško, vrlo emotivno”.

HNS-ov saborski zastupnik Milorad Batinić u srijedu je u Saboru ustvrdio da odluka stranačkog Predsjedništva nije konačna, odnosno da Središnji odbor može odlučiti i drugačije.

HDZ dao podršku Plenkoviću

Predsjedništvo HDZ-a u utorak je na sjednici dalo podršku predsjedniku stranke i premijeru Plenkoviću za pregovore s HNS-om, a Plenković je potvrdio da HNS-u nude ulazak u Vladu i ministarske pozicije.

Vrdoljaka su neki ugledni članovi stranke prozivali da je svojim “koketiranjem” s HDZ-om, odnosno razgovorima o mogućoj HNS-ovoj podršci Vladi premijera Plenkovića prilikom saborskog glasanja o četiri nova ministra, direktno utjecao na slab rezultat stranke na nedjeljnim lokalnim izborima.

Plenković je ranije rekao da je, ukoliko pregovori propadnu, HDZ spreman i za izvanredne parlamentarne izbore te je potvrdio da u vezi raspleta priče oko parlamentarne većine postoji više opcija.

Iz HDZ-a poručuju da prije svega žele političku i ekonomsku stabilnost države.

Hrvatski premijer Andrej Plenković tijekom Aktualnog prijepodneva u Saboru našao se na meti oporbenih zastupnika na četvrtoj sjednici Sabora.

Plenković nije predstavio četvero novih ministara – unutarnjih poslova, zaštite okoliša, pravosuđa i uprave – koji bi trebali naslijediti razriješene ministre Mosta.

Iz oporbenih krugova, posebno iz redova Socijaldemokratske partije (SDP), za vrijeme Aktualnog sata zastupnici su pozivali premijera da pokaže novu saborsku većinu koja podržava njegovu Vladu, na što je Plenković odgovorio da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković izabran većinom od 76 glasova.

Opozicija kritikama na premijera

Premijeru su, između ostaloga, upućene i kritike u vezi kurikularne reforme te najave isplata mirovina pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane.

Mostov zastupnik i donedavni ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić premijera je upozorio kako nije predstavio nove ministre potrebne za potvrdu njegova mandata na čelu Vlade, prozvavši ga za izazivanje političke nestabilnosti, na što mu je Plenković poručio da mu “ta priča neće proći nigdje” što se, tvrdi, vidi i na rezultatima lokalnih izbora.

“Bez većine, mislim da sudjelujemo u farsi, postavljamo pitanja premijeru koji nema većinu, a nemamo ni četiri ministra”, izjavio je Orepićev kolega iz Mosta Miro Bulj.

SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić upitao je premijera kako je spavao nakon “neuspjelog jučerašnjeg preslagivanja”, kako je nazvao neuspjeli pokušaj dogovora između HDZ-a i HNS-a, na što mu je predsjednik HDZ-a kratko odgovorio: “Dobro!”.

Saborskim zastupnicima je predložen opsežan dnevni red, a do ljetne pauze trebali bi odraditi više od 130 točaka.

Uz Vladine zakonske prijedloge, između ostalog, tu su i dvije interpelacije, zahtjev da se osnuje istražna komisija za Agrokor, izbor trojice ustavnih sudija te izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Izvor: Al Jazeera i agencije