Oglasi

Preminuo tvorac interneta i kompjutera

Robert Taylor je bolovao od Parkinsonove bolesti, a preminuo je u četvrtak u svom domu u San Franciscu.
Taylor pomogao i Douglasu Engelbartu koji je radio na razvoju modernog kompjuterskog mišaYouTube/Screenshot

Jedan od tvoraca interneta i personalnog kompjutera, Robert Taylor, preminuo je u 85. godini života u San Franciscu.

Taylor je bolovao od Parkinsonove bolesti, a preminuo je u četvrtak u svom domu u San Franciscu, potvrdio je njegov sin Kurta Taylora, prenosi NBC News.

Tokom 1966. godine kada je radio za agenciju Ministarstva odbrane SAD-a koja je odgovorna za razvoj novih tehnologija za američku vojsku (nekada ARPA), Taylor je predvodio kreiranje prve računarske mreže u svijetu, koja je kasnije prerasla u internet.

Ključni arhitetka modernog svijeta

On je prije toga, tačnije 1961. godine, bio projektni menadžer za NASA-e, a pomogao je Douglasu Engelbartu koji je u to vrijeme radio na razvoju modernog kompjuterskog miša.

"Kako god pogledate, od pokretanja interneta do revolucije na polju ličnih računara, Bob Taylor je bio ključni arhitekta modernog svijeta", ocijenila je historičarka Stanford univerziteta Leslie Berlin.

Taylerov inženjerski tim također je razvio ethernet i program iz kog je kasnije iznikao Microsoft Word. Penzionisao se 1996.godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.