Preminuo Larry Tesler, tvorac cut, copy i paste

Macintosh i Lisa bili su prvi lični računari koji su popularizovali komande cut, copy i paste, velikim dijelom zahvaljujući Teslerovom učešću (Flickr)

Larry Tesler, informatičar koji je najpoznatiji po stvaranju ključnih računarskih konecepata cut, copy i paste, preminuo je u ponedjeljak u 74 godini, piše The Verge.

Rođen je 1945. godine u New Yorku a računarstvo je studirao na Stanfordu. Nakon što je radio na istraživanju umjetne inteligencije, priključio se Xeroxovom istraživačkom centru u Palo Altu (PARC) 1973, gdje je razvio cut, copy i paste. Ovaj koncept kasnije će postati ključni elementi korisničkog interfejsa za uređivače tekstova kao i kompletne operativne sisteme.

PARC je najpoznatiji po ranom radu na grafičkim korisničkim interfejsima i njihovom upravljanju mišem – nešto što je vidio tvorac Applea Steve Jobs i što je poslužilo kao inspiracija za razvoj naprednijih verzija za Appleove proizvode.

Radio za Apple

Bio je veliki zagovornik takozvanog “bezmodnog računarstva”, gdje je ideja bila da program ne bi trebao imati različite modove u kojima korisnički input radi različite stvari s obzirom na to u kojem se ‘modu’ nalazi.

Tesler je radio za Apple od 1980. do 1997. godine. Radio je na više proizvoda, uključujući Macintosh, QuickTime, Lisa i tablet Newton.

Macintosh i Lisa bili su prvi lični računari koji su popularizovali komande cut, copy i paste, velikim dijelom zahvaljujući Teslerovom učešću. 

Nakon Applea, Tesler je radio za Stagecast, edukacijski startup koji se razvio iz Applea, nakon toga i kratko za Amazon, Yahoo i 23andMe.

Od 2009. godine radio je kao konzultant za pitanja razvoja korisničkog iskustva (UX) u Kaliforniji.

Izvor: Agencije