Preminuo hrvatski glumac Špiro Guberina

Dobitnik je Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo 2011. i Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo 2014. godine (Pixsell)

Hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac Špiro Guberina, širokoj publici najpoznatiji po ulogama u televizijskim serijama „Velo misto“ i „Prosjaci i sinovi“, preminuo je u petak u Zagrebu u 88. godini, prenosi agencija Hina.

Špiro Guberina rodio se 1. ožujka. 1933 u Šibeniku, gdje je završio i gimnaziju. Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Godine 1952. u Zagrebu upisuje građevinu na Tehničkom fakultetu, iduće godine matematiku i fiziku na Prirodoslovno-matematičkom, a 1954. glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost u klasi Branka Gavelle.

Diplomirao je 1970. godine. Kao student glume 1955. u zagrebačkom Dramskom kazalištu u ulozi Sir Olivera Kvariteksta u Shakespeareovoj komediji „Kako vam drago“.

U zagrebačkom HNK prvi put je nastupio 1957. u Brechtovu „Kavkaskom krugu kredom“, igrajući ulogu Susjeda, a od 1958. u stalnom je angažmanu u tom kazalištu.

Strikan, Divac…

Nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima te u Splitu, Dubrovniku i Osijeku u kojima je odigrao velik broj glavnih i većih uloga. Posebno se isticao u ističući se u karakternoj komici utemeljenoj na specifično artikuliranom govoru.

Nastupao je na mnogim festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskoga ljeta, Festivala djeteta u Šibeniku, Danima satire  u Zagrebu te na Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Široj javnosti najpoznatiji je po ulogama u televizijskim serijama poput nezaboravnoga Strikana u „Velom mistu“, Divca u „Prosjacima i sinovima“, Očenašeka u „Dnevniku Očenašeka“, Mate u „Jelenku“ te Špire Špule u „Zlatnoj niti“.

Godine 1997. osnovao je Mali hrvatski teatar “Kiklop”, koji je otvorio monodramskim kolažem „Majmunska posla“.

Dobitnik je Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo 2011. i Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo 2014. godine.

Izvor: Agencije