Oglasi

Preminuo akademik Božidar Matić

Nekadašnji predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Božidar Matić preminuo u 79. godini u Sarajevu.
Nekoliko stranih univerziteta dodijelilo mu zvanje doctor honoris causa (počasni doktor)Fena

Akademik Božidar Matić preminuo je u četvrtak u 79. godini u Sarajevu, potvrđeno je Feni iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Akademik Matić rođen je 8. septembra 1937. godine u Bogatiću, Srbija, a u Bosni i Hercegovini je bio stalno nastanjen od 1941. godine.

Cijeli životni vijek bio je vezan za Energoinvest, u kojem je vremenom prošao cijelu vertikalu profesionalnog angažmana - od inženjera pripravnika do generalnog direktora.

Brojne nagrade i priznanja

Dobitnik je više uglednih domaćih i stranih društvenih i profesionalnih priznanja, a nekoliko stranih univerziteta dodijelilo mu je zvanje doctor honoris causa (počasni doktor).

Od 1999. godine Matić je obavljao funkciju predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a od 22. februara do 18. jula 2001. godine bio je i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.