Preminula Vojka Smiljanić-Đikić

Vojka Smiljanić Đikić vodila je malu redakciju, koja je ostavila velikog traga u kulturnoj historiji BiH prije rata (Fena)

Vojka Smiljanić-Đikić, pjesnikinja, prevoditeljica i urednica časopisa Sarajevske sveske, umrla je u nedjelju ujutro u Sarajevu, nakon duge i teške bolesti.

Novinar Ranko Mavrak, čija je karijera počela na Trećem programu Radio Sarajeva u vrijeme kad je Smiljanić-Đikić bila glavna urednica, kazao je kako je u posljednjim mjesecima života voljela podsjećati na riječi Susan Sontag “da nikad neće doći vrijeme u kojem čovjek neće osjećati potrebu za kulturom”.

To je ujedno bio stvaralački kredo Vojke Smiljanić-Đikić, ističe Mavrak.

Intelektualka i izuzetna rukovoditeljica

“Bila je vrsna intelektualka, izuzetna rukovoditeljica, sjajna osoba, erudita i netko tko se prema osobama s kojima radi odnosio s majčinskom brigom i pažnjom”, sjeća se on.

Smiljanić-Đikić je vodila malu redakciju, koja je ostavila velikog traga u kulturnoj historiji Bosne i Hercegovine prije rata.

Kroz Treći program tadašnjeg Radio Sarajeva prošla je i stasala skoro cijela relevantna kulturna elita tadašnje Bosne i Hercegovine, navodi agencija Fena.

“Ti napori ostavili su vidljiv dokaz koliko je u ovoj zemlji uvijek bilo pameti, potencijala i intelektualne energije, a Treći program pod njenim uredništvom bio je prostor za takvo izražavanje; pandan i žestoka konkurencija kulturnoj intelektualnoj sceni Beograda, Zagreba i Ljubljane”, ističe Mavrak.

Vojka Smiljanić-Đikić je rođena 1932. godine u Varcar Vakufu (današnji Mrkonjić Grad), Bosna i Hercegovina.

Objavila niz knjiga

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Dobitnica je nagrade Udruženja prevodilaca Bosne i Hercegovine 1975. godine.

Objavila je niz knjiga, među kojima su one iz domena poezije Pjesme (Svjetlost, Sarajevo 1966.), Tkači vetrova (Prva književna komuna, Mostar 1987.), Pepelnica (Zid, Sarajevo 1997.), Druga zemlja (Zid, Sarajevo 2000.) te Prevođenje mora (Naklada ZORO, Zagreb-Sarajevo 2004.).

Izvor: Agencije