Preminula Britanka otrovana ‘novičokom’

Amesbury, Novičok, Engleska, Policija
Slučaj Skripalj je potaknuo tešku diplomatsku krizu između Londona i Moskve (EPA)

Britanka otrovana “novičokom”, nervnim agensom kojim su u martu otrovani bivši dvostruki ruski tajni agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija, umrla je u nedjelju, a policija je saopćila da njenu smrt istražuje kao ubistvo.

Četrdesetčetverogodišnja Dawn Sturgess nervnom otrovu je bila izložena 30. juna na području zapadne Engleske, nekoliko kilometera od mjesta gdje su istim otrovom napadnuti Skripalji.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da je zgrožena i šokirana njenom smrću.

Policija je saopćila da istražuje na koji su način Sturgess i još jedan 45-godišnji muškarac došli u doticaj s predmetom kontaminiranim “novičokom”, otrovom koji je u vrijeme Hladnog rata razvila sovjetska vojska.

‘Strašan, bezobziran i barbarski čin’

Zbog napada na Skripalja i njegovu kćerku, iz Velike Britanije je protjeran najveći broj ruskih diplomata poslije Hladnoga rata.

Saveznici su stali na stranu Velike Britanije, koja smatra da je Moskva ili odgovorna za napad, ili da je izgubila nadzor nad nervnim otrovom.

Moskva je uzvratila protjerivanjem zapadnih diplomata.

Nakon smrti Dawn Sturgess u nedjelju, britanski ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid rekao je kako “tužna vijest samo ojačava našu odlučnost da otkrijemo što se tačno dogodilo”.

Šef britanskih antiterorističkih snaga Neil Basu rekao je da je Dawn Sturgess, majka troje djece, umrla od posljedica “strašnog, bezobzirnog i barbarskog čina”.

Četrdesetpetogodišnjak je i dalje u bolnici u kritičnom stanju.

Trovanje Skripalja i njegove kćerke u martu bio je prvi napad hemijskim oružjem na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Dodir s kontaminiranim predmetom

Rusija poriče bilo kakvu upletenost u taj slučaj, optuživši britansku tajnu službu da je izvela napad kako bi potpirila histeriju usmjerenu protiv Moskve.

Dvoje Britanaca otrovali su se 30. juna u Amesburyju, gradu na jugozapadu Engleske, desetak kilometara udaljenom od Salisburyja, gdje su napadnuti Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija.

Za otrovani par u početku se mislilo da su uzeli prekomjernu dozu opojnih droga.

Ali, analiza vojnog istraživačkog centra Porton Down pokazala je da su bili izloženi “novičoku”.

Velika Britanija je o tome obavijestila Organizaciju za zabranu hemijskog oružja.

Dodatna analiza pokazala je da je par izložen nervnom otrovu nakon što su rukama dirali kontaminirani predmet, saopćila je policija.

Javid je u nedjelju rekao da policija razmatra mogućnost da su dva slučaja trovanja povezana.

Dodao je da trenutno ne postoje planovi za nove sankcije protiv Rusije.

Na slučaju radi stotinjak istražitelja

Dawn Sturgess je umrla u bolnici u Salisburyju, istoj u kojoj su se liječili Skripaljevi.

Julija Skripalj bila je u komi 20 dana i puštena je iz bolnice pet sedmica nakon trovanja, a njen otac pušten je 18. maja.

Direktorica bolnice Christine Blanshard rekla je da se osoblje bolnice neumorno trudilo spasiti Dawn Sturgess.

“Uradili su sve što su mogli”, dodala je.

Istragu provodi britanska služba za borbu protiv terorizma, a policija je saopćila da na slučaju neprekidno radi stotinjak istražitelja.

Izvor: Agencije