Premijerka Škotske u Briselu: Želimo ostati u EU

Škotska premijerka Nicola Sturgeon razgovarala je u Bruxellesu s europskim liderima, nakon što se založila da Škotska ostane u Europskoj uniji čime je pokazala da bi Brexit mogao rascijepiti Veliku Britaniju.

No Španjolska je odbila slušati njezine argumente, te je od europskih dužnosnika Sturgeon dobila miješane reakcije.

Sturgeon, koja podupire škotsku neovisnost, rekla je kako je moguće da Škotska, u kojoj su građani u omjeru 2:1 glasali za ostanak, neće biti izvučena iz EU-a protivno svojoj volji.

Ona želi pregovarati direktno s Bruxellesom kako bi zaštitila prava Škotske kao države članice, te je otvorena za novi referendum o neovisnosti ako je to jedini način da se Škotska zadrži u EU-u.

No španjolski premijer Mariano Rajoy, koji se trudi zaustaviti autonomnu regiju Kataloniju da proglasi neovisnost, rekao je kako će se Madrid protiviti svim pregovorima EU-a sa Škotskom.

“Ako Velika Britanija ode, odlazi i Škotska”, rekao je Rajoy.

Sturgeon je Rajoya nazvala premijerom “glumcem” zbog još uvijek nejasnog ishoda nedjeljnih izbornih rezultata u Španjolskoj, te je rekla kako nije iznenađena čuti takve polazišne stavove Madrida, jer je “svjesna poteškoća”.

“Jako smo rano u ovome procesu. Danas sam ohrabrena jer sam vidjela volju da se sasluša”, rekla je novinarima, istaknuvši da joj je prioritet da se čuje škotski glas.

Glasnogovornik Jean-Claude Junckera, predsjednika Europske komisije kojem su neki europski diplomati zamjerili sastanak sa Sturgeon u tako kritičnom razdoblju odnosa EU-a i Londona, izjavio je kako je Juncker saslušao škotski stav, no da se ne želi miješati u britansku unutarnju politiku. 

Škoti za EU

Škotski glasači su na referendumu 23. lipnja o britanskom članstvu u EU uveliko glasali za ostanak u europskom bloku, u oštrom kontrastu s ostatkom glasača Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotska nacionalna stranka (SNP) priopćila je kako je za ostanak u Uniji glasalo 62 posto Škota te bi stoga bilo “demokratski neprihvatljivo” da Škotska izađe iz EU-a “protiv njihove volje”.

“Odlučna sam, potpuno odlučna da sačuvam mjesto Škotske u EU”, izjavila je Sturgeon u parlamentu u Edinburghu. Također je kazala da je drugi škotski referendum o neovisnosti “vrlo vjerojatan” u naredne dvije i pol godine.

Prema najnovijoj anketi, koju je proveo Sunday Times, 52 posto Škota zagovara odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva i ostanak u EU.

“Svaki dio Škotske je glasao za ostanak”, istaknula je Sturgeon.

Dodala je da će njena vlada sada početi raditi na zakonu koji bi omogućio drugi referendum o neovisnosti Škotske, ukoliko škotski parlament ocijeni da je to primjereno.

Završen samit u Briselu

U međuvremenu je završen i prvi summit Europske unije nakon britanskog referenduma o istupanju iz Unije.

Nakon što je prvog dana sudjelovao u radu summita, britanski premijer David Cameron sinoć je napustio Brisel i nije bio na današnjem dijelu sastanka, na kojem se tražio odgovor na pitanje kako odgovoriti na izlazak Britanije iz Unije.

Cameron je sinoć rekao kako mu je to posljednji summit EU.

“Dok tražimo najbolji oblik partnerstva nakon napuštanja Europske unije, nemoguće je da imamo sve povlastice članstva bez obveza koje idu uz to. To je nešto što sljedeća britanska vlada mora imati na umu. Također, ono što ste mogli čuti o pritisku na Britaniju da aktivira ‘članak 50’ bez odlaganja, to nije bio ton sastanka, niti stav većine mojih kolega i partnera. Svi žele vidjeti jasan model budućih britansko-europskih odnosa”, rekao je Cameron.

U prvim porukama nakon završetka summita, Britanija je upozorena da ne može očekivati potpuni pristup slobodnom tržištu Unije, ako ne napravi brojne ustupke.

Na današnjem neformalnom sastanku sudjelovali su čelnici 27 članica Unije, koji su još jednom pozvali britanske vlasti da ne čekaju predugo sa pokretanjem procedure izlaska.

“Imali smo smirenu debatu jutros i sinoć. Ono što je važno jeste da smo se usuglasili kako neće biti pregovora dok nas Velika Britanija ne obavijesti o namjeri da istupi iz EU. Neće biti pregovora dok nas ne obavijeste. O tome sam razgovarao i s ostalim čelnicima, da ne ulaze u pojedinačne pregovore s bilo kojim političkim subjektima u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok ne počnemo službene pregovore o izlasku”, rekao je Juncker.

Poštovati temeljne slobode

Čelnici 27 zemalja članica, koji su se prvi put sastali bez Velike Britanije, istaknuli su da će ta zemlja morati poštovati četiri temeljne slobode ako želi pristup jedinstvenom europskom tržištu.

U izjavi su pozvali Veliku Britaniju da što prije zatraži pokretanje pregovora o uvjetima razdruživanja i istaknuli da se prije službenog zahtjeva ne mogu voditi bilo kakvi pregovori.

Smjernice za pregovore s Velikom Britanijom definirat će Europsko vijeće.

“Nadamo se da ćemo u budućnosti imati Ujedinjeno Kraljevstvo kao bliskog partnera. Bilo koji sporazum koji će biti zaključen s Ujedinjenim Kraljevstvom kao trećom zemljom morat će se temeljiti na ravnoteži prava i obveza. Pristup jedinstvenom tržištu zahtijeva prihvaćanje svih četiriju sloboda”, navodi se u zajedničkoj izjavi koju su prihvatili čelnici 27 zemalja članica.

Oni su se okupili na neformalnom sastanku kako bi razmotrili zajednički odgovor nakon referendumske odluke Britanaca o napuštanju EU-a.

Jedinstveno europsko tržište temelji se na četiri slobode – slobodi kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga. Za Veliku Britaniju, koja je i ranije priželjkivala Europsku uniju samo kao jedinstveno tržište nije prihvatljiva sloboda kretanja ljudi, jer žele kontrolirati dolazak radnika iz drugih zemalja članica.

Čelnici u izjavi ističu da su svjesni nezadovoljstva ljudi zbog sadašnjeg stanja stvari kako na europskoj, tako i na nacionalnim razinama.

“Europljani očekuju od nas da činimo bolje kada je riječ o sigurnosti, zapošljavanju i rastu kao i nadi za budućnost. Moramo u tome imati rezultate  na način koji nas ujedinjuje, ako ništa zbog interesa mladih. Stoga danas započinjemo s političkim promišljanjem kako bismo dali poticaj daljnjim reformama sukladno Strateškoj agendi i razvoju EU-a s 27 zemalja članica”, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Čelnici 27 država Unije dogovorili su da ponovno razgovaraju na neformalnom sastanku u Bratislavi 16. rujna.

Izvor: Al Jazeera i agencije