Oglasi

Premijer pozvao Šveđane da ustanu protiv neonacista i rasista

Stefan Lofven je upozorio na uspon neonacističkih i rasističkih pokreta i pozvao je građane da stanu u odbranu demokratskih vrijednosti.
Svi fašistički pokreti su mali kad nastaju, a mogu brzo okupiti pristalice u teškim vremenima, kaže Stefan LofvenEPA

Švedski premijer Stefan Lofven upozorio je na uspon neonacističkih i rasističkih pokreta i pozvao je građane da stanu u odbranu demokratskih vrijednosti.

"Lako bismo se mogli nasmijati tim gnjevnim muškarcima koji koriste krupne riječi, a imaju mala srca i stisnute pesnice", rekao je Lofven, prenosi agencije Bloomberg.

"Ali, svi fašistički pokreti su mali kad nastaju, a mogu brzo okupiti pristalice u teškim vremenima", naveo je on, podsjetivši na nedavni skup "nacističkih grupa, Ku Klux Klana i rasističkih demonstranata u američkom Charlottesvilleu", prenosi Tanjug.

Protivnici desničara

Lofvenova Socijaldemokratska partija će se za vlast na izborima 2018. godine boriti i protiv ekstremno desničarske stranke Švedski demokrati, koja ima korijene u pokretu bijelih supermacista.

Glavne švedske stranke su stalno odbijale saradnju sa Švedskim demokratama, što je stav koji je Lofven ponovio.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.