Prema novim propisima, avioni moraju biti nađeni nakon nesreće

Novi propisi trebali bi stupiti na snagu do 2021. godine (Reuters)

Dvije godine nakon nestanka Boeinga 777 Malaysia Airlinesa na letu MH370, Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju (ICAO) najavila je postavljanje novih standarda ne bi li spriječila nestanak aviona u slučaju nesreće.

Zemlje članice te agencije Ujedinjenih naroda dogovorile su se o izmjenama Čikaške konvencije, koja uređuje međunarodnu civilnu avijaciju, a koje bi trebale stupiti na snagu do 2021. godine, navodi se u saopćenju.

Tako će se svi putnički avioni morati opremiti “autonomnim uređajima za praćenje u slučaju nesreće, koji samostalno mogu prenositi informacije o položaju barem jednom u minuti”.

Letjelice će morati imati “opremu za prikupljanje i prijenos podataka s uređaja za snimanje u avionu u odgovarajućem trenutku”.

Duže snimanje

Avioni će morati produžiti “trajanje snimanja razgovora u pilotskoj kabini na 25 sati kako bi obuhvatili sve faze leta i sve vrste operacija”, rečeno je iz Agencije UN-a sa sjedištem u Montrealu.

“Ove nove odredbe omogućit će da se odmah utvrdi mjesto nesreće u krugu 11 kilometara i da istražitelji dobiju brz i pouzdan pristup podacima s uređaja za snimanje u avionu”, rekao je Olumuyiwa Benard Aliu, predsjednik vijeća ICAO-a.

“Time će se operacije potrage i spašavanja znatno poboljšati i dobit će se bolji odnos cijene i djelotvornosti”, kazao je.

Te mjere uvode se nakon reformi koje je UN-ova agencija provela u februaru 2015, a obuhvataju neprekidno praćenje leta, crne kutije koje se mogu katapultirati i razmjenu informacija o riziku prelijetanja ratnih zona.

Dvije godine nakon nesreće tajna nestanka aviona Malaysia Airlinesa na letu MH370, u kojemu je bilo 239 putnika i članova posade, još nije rasvijetljena, navodi se u godišnjem izvještaju o istrazi, koji je objavljen u utorak i ne donosi nikakve nove informacije.

Izvor: Agencije