Prekid potrage za avionom MH370

Grupa Voice 370, koju čine članovi porodica nestalih osoba, u saopćenju je navela kako istražitelji ne mogu ostaviti stvari neriješene (EPA)

Potraga u dubokim morima za nestalim avionom Malaysia Airlinesa oznake MH370 okončana je utorak bez ikakvih tragova letjelice koja je nestala 2014. godine sa 239 putnika i članova posade, objavile su tri države koje su učestvovale u traganju.

Lokacija ovog aviona postala je jedna od najvećih avijatičarskih misterija od njegovog nestanka na ruti Peking – Kuala Lumpur, javlja Reuters.

„Uprkos svim naporima i korištenju vrhunske dostupne tehnologije, letjelica nije locirana“, navodi se u saopćenju vlasti Malezije, Australije i Kine.

Posljednji tragački brod napustio je područje danas, dodale su ove tri države, nakon pretraženih 120.000 kvadratnih kilometara dna Indijskog okeana, područja koje je bilo u fokusu potrage koja je trajala skoro tri godine.

Malezija, Australija i Kina u julu su dogovorile prekid potrage ukoliko se avion ne nađe ili se ne otkriju novi dokazi kada se istraži navedeno područje. Australija je prošlog mjeseca odbacila preporuke istražitelja da se potraga izmjesti na nešto sjevernije područje, uz obrazloženje kako nisu pronađeni novi dokazi koji podržavaju taj zahtjev.

Tri nađena dijela

Grupa Voice 370, koju čine članovi porodica nestalih osoba, u saopćenju je navela kako istražitelji ne mogu ostaviti stvari neriješene.

„Smatramo kako širenje potrage na novo područje, koje su označili eksperti, je neizbježna dužnost koja se mora obaviti iz interesa ka javnosti koju brine sigurnost letenja“, ističe se iz ove grupe.

Jedini potvrđeni tragovi aviona su nađena tri komada letjelice koje je more izbacilo na obalama Mauricijusa, francuskog otoka Reunion, te otoka kod obala Tanzanije.

Još je 30-ak dijelova nađeno na plažama Mozambika, Tanzanije i Južne Afrike za koje se sumnja da su činile letjelicu Malaysia Airlinesa.

Izvor: Agencije