Pregovori Vlade Crne Gore i SPC-a završeni bez rezultata

Pregovori ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti okončani su u utorak bez rezultata.

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da pregovori nisu okončani uspješno i pored brojnih ustupaka ekspertskog tima Vlade.

“Tokom druge runde ekspertskih razgovora prihvatili smo da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premjesti u redovni sudski postupak, gdje teret dokazivanja vlasništva pada na državu, a ne na crkvu. U tom smislu, predložili smo potpuno novi Član 63. Zakona, čime smo prihvatili prijedloge SPC-a”, kazao je on nakon sastanka, prenosi Anadolija.

Istakao je da je Vladin ekspertski tim prihvatio prijedlog da SPC-a nastavi s korištenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nekretnina koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, vjersko i kulturno dobro.

‘Crkva odbila jedini naš zahtjev’

Marković je pojasnio da je predložen potpuno novi Član 64. Zakona, kojim se isključuje mogućnost da vjerske objekte može koristiti bilo koja vjerska zajednica, osim Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i drugih eparhija SPC-a u Crnoj Gori.

“Predložili smo da ove izmjene usvojimo već preksjutra na Vladi i proslijedimo parlamentu radi izjašnjavanja u hitnoj proceduri do kraja ovog mjeseca. Pojednostavljeno, to bi značilo da svetinje više nijesu napadnute, kako to SPC predstavlja, odnosno da bi izmjenama i dopunama Zakona bile u potpunosti i trajno zaštićene. Riječju – da više nema govora o njihovoj navodnoj ugroženosti, kako se spočitavalo Vladi”, kazao je Marković.

Premijer je istakao da je cilj ustupaka bio prevazilaženje nesuglasica i podjela u “pravoslavnom biću Crne Gore” i izgradnji povjerenja između države i crkve.

Rekao je da Vlada nije postavila bilo kakve uslove.

“Jedini zahtjev Vlade bio je registracija svih crkava i vjerskih zajednica, pa i SPC-a i njenih eparhija, po slovu zakona. Registracija, koja je bila obaveza i po ranijem zakonu; registracija, na način kako to uređuju sva civilizovana i demokratska društva. Nažalost, SPC je to odbila”, kazao je Marković.

Episkopski savjet SPC-a u Crnoj Gori optužio je u utorak Vladu ove zemle da nije željela uspjeh pregovora o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, prenosi Anadolija.

SPC: Poniženje u vidu ultimatuma

“Nažalost, konstatujemo da je najnovijim prijedlogom Vlade pred Crkvu postavljen ultimatum u vidu obavezne registracije Mitropolije i eparhija SPC-a u Crnoj Gori, uprkos činjenici da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vijekova. Radi se o neviđenom poniženju u vidu ultimatuma Crkvi da se ponovo registruje i da iznova, kao nekakva novoformirana vjerska zajednica, stiče pravni subjektivitet koji je priznat i prepoznat od svih vlasti, pa čak i okupatorskih, kroz vijekove do danas“, navode u Episkopskom savjetu SPC-a.

Iz Episkopskog savjeta navode da im je bio prihvatljiv Vladin prijedlog o korištenju crkvene imovine i dokazivanju svojine, ali da nisu mogli pristati na obavezu nove registracije.

Upozorili su da je Vlada ignorirala prijedlog SPC-a kojim se, kako tvrde, garantirao pravni subjektivitet Crkve i vjerskih zajednica koji su stekle po svom istorijskom kontinuitetu i ranijim propisima.

“Jasno proizilazi da Vlada, za razliku od Crkve, ni ovom prilikom nije imala iskrene namjere da se kroz dijalog dođe do zajednički prihvatljivog i održivog rješenja, već je poziv za dijalog očevidno služio za nove ucjene i aktuelni politički marketing, u čemu SPC ne može i ne želi da učestvuje“, kazali su iz Episkopskog savjeta SPC-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije