Pregovori o iranskom nuklearnom programu

Iran želi zadržati pravo na nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe (Reuters)

Američki i iranski dužnosnici vodili su “konstruktivne razgovore” o iranskom nuklearnom programu u četvrtak u Ženevi, saopćio je američki State Department bez ulaženja u pojedinosti.

“Bila je to, rekla bih, konstruktivna rasprava”, kazala je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf novinarima u Washingtonu.

Iran bi se mogao sastati s predstavnicima šest velikih sila na marginama Generalne skupštine UN-a u septembru, dodaju američki izvori.

Američki i iranski dužnosnici sastali su se u četvrtak u Ženevi prvi put otkad su Iran i šest velikih sila dogovorili nastavak pregovora kako bi se riješio spor o iranskom nuklearnom programu.

Otvorena pitanja

Kada su se sastali posljednji put 19. jula, Iran, SAD, Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina dogovorili su se da će produžiti rok za postizanje sveobuhvatnog dogovora po kojem bi Iran zaustavio nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija. Rok je produžen s 20. jula na 24. novembar.

Iranska novinska agencija IRNA u četvrtak je javila da su pregovori počeli, a da iransku delegaciju vodi zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi.

“Pregovori između Irana i Amerike u Ženevi pomoći će da se prevladaju razlike o preostalim otvorenim pitanjima”, rekao je iranski pregovarač koji je želio ostati neimenovan.

Izvor: Agencije