Pregovori May i opozicije o Brexitu bez rješenja

Premijerka Theresa May ističe da ostavlja 'otvorena vrata za susret bez preduvjeta' (EPA)

Pregovori koje je premijerka Velike Britanije Theresa May tražila kako bi postigla konsenzus o dogovoru o Brexitu zašli su u slijepu ulicu, pošto je britanska čelnica ocijenila da je “nemoguće” ispuniti uvjet koji su postavili laburisti.

Predsjednik laburista Jeremy Corbyn zatražio je u četvrtak od čelnice konzervativne vlade da jasno isključi mogućnost izlaska iz Evropske unije bez dogovora do 29. marta prije nego počne bilo kakve pregovore, prenosi Hina.

“Nemoguće”, odgovorila je May u pismu objavljenom u četvrtak navečer, jer to “nije u nadležnosti vlade”.

Smatra da postoje samo “dva načina da se spriječi izlazak bez dogovora”: izglasavanje dogovora u Parlamentu i “poništenje ishoda referenduma” održanog 2016. godine.

Laburisti: Premijerka nije spremna

Ocijenivši “nepravednom” potonju  mogućnost, dodaje da jedino Parlament može spriječiti razlaz bez dogovora.

Premijerka ipak ističe da ostavlja “otvorena vrata za susret bez preduvjeta”.

U srijedu navečer je počela primati opozicijske čelnike, svjesna da mora pridobiti i one izvan svog tabora ne bi li pronašla rješenje nakon masovnog odbijanja njenog dogovora o izlasku iz EU-a u utorak u Parlamentu.

No “premijerka nije spremna na ozbiljne razgovore o pronalaženju rješenja”, požalio se tokom večeri glasnogovornik Laburističke stranke, opetujući iste zahtjeve.

May u ponedjeljak treba predstaviti zamjenski plan, koji će ipak biti dosta sličan prvom dogovoru.

Koliko joj je to važno govori činjenica da je otkazala sudjelovanje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji počinje u ponedjeljak i traje sedam dana.

Moguća dopuna ‘plana B’

Britanski zastupnici će moći dopuniti taj “plan B”.

O njihovim izmjenama glasat će se u 29. januara, tačno dva mjeseca prije dana određenog za istupanje iz EU-a.

Kako se taj dan približava, u Briselu se sve više spominje mogućnost odgode Brexita kako bi se spriječio haotičan izlazak bez dogovora.

U četvrtak je dobila podršku britanskog parlamentarnog odbora za Brexit.

No, vlada Therese May treba to zatražiti od dvadeset sedmerice.

“Ako nam kažu da je to radi raspisivanja novih izbora ili novog referenduma, to bi bilo prihvatljivo”, ocijenio je evropski diplomat, “ali to mora biti brzo, ne više od nekoliko sedmica.”

May i dalje isključuje mogućnost održavanja drugog referenduma.

Sad je većina za ostanak u EU

Za njegovo organiziranje trebalo bi više od godinu dana, ocijenio je u četvrtak Downing Street.

Takav scenarij zagovaraju Škotska nacionalna partija – SNP, Liberalno-demokratska stranka, velška nacionalna Plaid Cymru i Zeleni, koji pozivaju Jeremyja Corbyna da im se pridruži.

No, kad bi se laburistički čelnik odlučio za drugi referendum, to bi potaknulo niz ostavki u njegovom kabinetu, piše britanski dnevnik The Guardian u petak.

Po anketi koju je YouGov proveo među 1.070 ispitanika za pokret People's Vote, koji traži drugi referendum, 56 posto Britanaca bi u slučaju novog referenduma glasalo za ostanak u EU, što je najviši postotak nakon referenduma održanog u junu 2016. godine na kojemu je odlučeno o Brexitu.

Izvor: Agencije