Predsjednik Svjetske banke podnosi ostavku

Jim Yong Kim bio je predsjednik Svjetske banke šest godina (EPA)

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim objavio je u ponedjeljak da podnosi ostavku na čelno mjesto te institucije s 1. februarom, četiri godine prije kraja njegovog drugog mandata.

U saopćenju koje je prenijela Hina Kim, koji je bio predsjednik Svjetske banke šest godina, rekao je samo da će se priključiti jednoj kompaniji i fokusirati “na ulaganja u infrastrukturu u zemljama u razvoju”.

Na čelu Svjetske banke obično je Amerikanac, dok je vodstvo Međunarodnog monetarnog fonda obično povjereno osobi iz Evrope.

To je podjela uloga koju uveliko kritizira dio drugih zemalja.

Kristalina Georgieva privremena zamjena

Kima (59) trebala bi privremeno zamijeniti Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Svjetske banke, objavila je institucija sa sjedištem u Washingtonu.

“Bila mi je velika čast služiti kao predsjednik jedne ovako ugledne institucije”, kaže se u saopćenju Jima Yonga Kima, u kojem se ne navode razlozi odlaska.

“Rad Svjetske banke važniji je nego ikad u vrijeme kad aspiracije siromašnih rastu u svijetu, a problemi poput klimatskih promjena, epidemija, gladi i izbjeglica nastavljaju se povećavati, i u smislu obima i kompleksnosti”, napisao je Jim Yong Kim.