Predsjedničkim dekretima Turska kreće u institucionalne reforme

Recep Tayyip Erdogan ističe da su šira predsjednička ovlaštenja od ključne važnosti za efikasniji rad Vlade (EPA)

Turska je objavila dekrete o reformama političkih, vojnih i izvršnih institucija, u okviru prelaska na snažan predsjednički sistem, kojem je utrt put na posljednjim izborima.

Stranica Middle East Eye prenosi kako predsjednik Recep Tayyip Erdogan pod novim režimom sada ima široke ovlasti za donošenje odluka o izvršnim pitanjima, kao i otpuštanje višerangiranih državnih službenika.

Turski Službeni glasnik objavio je sedam dekreta koji utječu na rad brojnih državnih institucija, uključujući Vijeće za nacionalnu sigurnost, Direkciju odbrambene industrije, kao i Državni nadzorni odbor.

Erdogan ističe da su šira predsjednička ovlaštenja od ključne važnosti za efikasniji rad Vlade, jačanje ekonomskog rasta i poboljšanje sigurnosti.

Novi sigurnosni sistemi

Prema navodima agencije Anadolija, među nedavnim promjenama je i to da Generalštab turske vojske sada ide pod nadležnost ministra odbrane.

Ova odluka je uslijedila nakon imenovanja generala Hulusija Akara za novog ministra odbrane.

Na stranici se, također, navodi kako se ove promjene dešavaju na drugu godišnjicu od pokušaja državnog udara, u kojem je ubijeno najmanje 250 ljudi, a među kojima su mnogi bili nenaoružani civili.

Novinska agencija Reuters navodi kako Erdoganova Partija pravde i razvoja, zajedno s Partijom nacionalnog pokreta, planira uvesti nove sigurnosne sisteme kako bi osigurali mir i stabilnost u zemlji nakon prekida vanrednog stanja.

Izvor: Agencije