Predsjednički izbori u Crnoj Gori 15. aprila

Na svim dosadašnjim izborima pobjeđivao je kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista, koju vodi Milo Đukanović (EPA)

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović raspisao je predsjedničke izbore za 15. travnja, a bit će to sedmi izbori za predsjednika od uvođenja višestranačja u toj zemlji.

Aktualnom predsjedniku Filipu Vujanoviću drugi uzastopni mandat istječe početkom travnja.

Na svim dosadašnjim izborima pobjeđivao je kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista, koju vodi Milo Đukanović.

Nijedna od stranaka još nije odredila svog kandidata. Prema medijskim najavama, favorit vlasti bit će vjerojatno Milo Đukanović, a s obzirom na to da se oporba ne može dogovoriti o jedinstvenom kandidatu, najvjerojatnije će ih biti više. 

Svaki potencijalni kandidat za predsjednika Crne Gore dužan je prikupiti najmanje 7.932 potpisa birača koji ga podržavaju.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, kandidaturu može predložiti politička stranka ili skupina građana na temelju potpisa najmanje 1,5 posto ukupno upisanih birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. u Crnoj Gori bilo je 511.405 upisanih birača.

Mandat pet godina

O raspisivanju izbora Brajović je obavijestio i predsjednika države Filipa Vujanovića, a obavijestit će i relevantne međunarodne institucije.

“Vjerujem da će izbori biti održani u pozitivnoj i demokratskoj atmosferi i da ćemo svi zajedno još jednom pokazati zašto je Crna Gora lider u svom okruženju. Pozivam sve punoljetne građanke i građane da izađu na izbore i izaberu najboljeg kandidata”, rekao je Brajović.

Predsjednik se bira na mandat od pet godina, a rok za podnošenje kandidatura Državnom izbornom povjerenstvu jest 26. ožujka.

Izvor: Al Jazeera i agencije