Oglasi

Predalo se više od 200 boraca ISIL-a

Borci grupe Islamska država Irak i Levant, među kojima mnogi stranci, predali su se arapsko-kurdskim snagama na istoku Sirije.
Preostali borci ISIL-a su najvjerovatnije oni 'najbolji i najiskusniji', navodi SDFAl Jazeera - Arhiva

Borci iz grupe Islamska država Irak i Levant - ISIL, među kojima mnogi stranci, predali su se u srijedu arapsko-kurdskim snagama na istoku Sirije, dovodeći tako te snage bliže uspostavljanju potpune kontrole nad posljednjim područjima u rukama ISIL-a, rekli su kurdski aktivisti i jedan zvaničnik.

Zvaničnik Sirijskih demokratskih snaga - SDF Ciyager Amed potvrdio je da se veći broj boraca ISIL-a iz mjesta Baghouz predao, ali nije iznosio brojke.

Prema njegovim riječima, među onima koji su ostali da se bore najveći dio čine Iračani i stranci, kao i da u malom području pod kontrolom ISIL-a ima još civila, ali da žene i djeca neprestano napuštaju enklavu.

Zauzimanje Baghouza i okoline bi označilo kraj četverogodišnje razorne globalne kampanje protiv ISIL-a.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je rekao da je ta organizacija poražena i najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

Civili u živim štitovima

Amed je rekao da su vojne operacije usporene jer borci ISIL-a koriste civile kao žive štitove, prenosi Beta.

Glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali je kazao da su na teritoriju pod njihovom kontrolom prešle stotine žena i djece.

On je naveo da su preostali borci ISIL-a najvjerovatnije oni najbolji i najiskusniji te da se "žestoko" bore.

"Oni nemaju drugog izbora - ili da se predaju, ili da umru", rekao je Bali i dodao da se žene i djeca tretiraju kao civili "čak i ako su porodice boraca".

Organizacije Sirijska opservatorija za ljudska prava i Deir Ezzor 24 su navele da se predalo više od 200 boraca ISIL-a, među kojima je mnogo stranaca.

"Najvećim dijelom strani borci su ukrcani u sedam kamiona i odvedeni", rekao je šef Opservatorije Rami Abdulrahman.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.