Prce: BiH neće ispustiti priliku da se plasira na Euro

Iskusni bh. rukometaš kaže da naslov evropskog prvaka Španije nije iznenađenje, pošto sve najbolje ekipe u Evropi treniraju Španci (EPA)

Moramo biti zadovoljni sa dva boda iz dva kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, mada je šteta što smo izgubili protiv Češke na domaćem terenu,  istakao je rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Nikola Prce.

Mogli smo već, navodi on, nakon dvije utakmice gotovo osigurati prolaz na smotru najboljih evropskih selekcija.

Iskusni 38-godišnji Čapljinac bio je strijelac pobjedonosnog pogotka iz sedmerca u gostima kod Bjelorusije za 30:29 u posljednjoj sekundi meča prvog kola grupe 5 kvalifikacija za Euro 2020, koji će biti održan u tri države – Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Tako je bh. selekcija uradila dobar posao na startu kvalifikacija i zauzima drugo mjesto sa dva boda iza vodeće Češke sa četiri, a ispred Bjerusije, koja ima takođe dva i posljednjeplasirane Finske bez bodova. Nakon velike pobjede u Minsku, uslijedio je poraz od šestoplasiranog tima Evrope Češke sa 20:25 u Tuzli, čime je dojam pokvaren jer su izabranici Bilala Šumana prikazali slabu igru u duelu, u kojem im skoro ništa nije polazilo za rukom.

Prce smatra da u ovom formatu kvalifikacija, u kojem će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od osam grupa i četiri najbolje trećeplasirane ekipe izboriti odlazak na EP, bh. državni tim ima velike šanse da se prvi put plasira na šampionat Evrope. Uvijek je pružao maksimum u reprezentaciji BiH, a tako je i sada u poznim igračkim godinama. Odigrao je 97 utakmica i postigao 361 gol za bh. reprezentaciju. Bio je najzaslužniji za jedini plasman BiH na Svjetsko prvenstvo 2015. u Kataru, zabivši 18 pogodaka u dvije utakmice baraža protiv bivšeg olimpijskog viceprvaka iz 2008. Islanda, postigavši 11 golova u sarajevskoj Skenderiji i sedam u revanšu u Rejkjaviku. Zbog briljantnih igara i ogromnog doprinosa plasmanu ‘Zmajeva’ na SP proglašen je najboljim sportistom BiH za 2014.       

Posljednjih pet sezona nekadašnji kapiten bh. selekcija nastupa za poljski tim Azoty Pulawy, koji je prošle sezone poražen od evropskog klupskog prvaka iz 2016. Vive Kielcea 29:35 u finalu Kupa Poljske. U bogatoj igračkoj karijeri Prce je nosio dres 17 klubova. Između ostalih, igrao je za Metković Jambo, Izviđač, Badel Zagreb 1862, Ademar Leon, Al- Sadd. Sjajni lijevi bek osvojio je sa mađarskim Pick Szegedom trofej EHF Cupa u sezoni 2013/14. trijumfom nad Montpellierom 29:28.

Sa jednim od najboljih bh. rukometaša razgovarali smo o dosadašnjem učinku u kvalifikacijama za EP, narednim mečevima protiv Finske i iznenađenjima, zlatnoj medalji Španije na proteklom Euru i dometima selekcija iz regije, favoritima Mundijala 2019. u Danskoj i Njemačkoj, ambicijama Azotya u poljskom šampionatu i EHF Cupu, Ligi prvaka, kandidatima za vrh SEHA lige i kvalitetu bh. prvenstva.

  • Jeste li zadovoljni sa dva boda iz duela sa Bjelorusima i Česima?

– Prije početka kvalifikacija, imali smo imperativ osvajanja dva boda, što smo uspjeli postići. Nismo očekivali pobjedu protiv Bjelorusije, ali nakon što smo je dobili u gostima, nismo bili zadovoljni kako smo odigrali sa Češkom. Mislim da je raspored osvojenih bodova drugačiji nego što smo zamišljali prije ovih utakmica.

  • Golman Češke Galia fantastično je obavio posao, upisavši 15 odbrana na golu. Šta je još uticalo na dosta grešaka protiv Češke?

– Puno je faktora uticalo da nismo bili na visini zadatka, a jedan od njih je i umor od putovanja koje je ukupno trajalo 30 sati. Nakon neprospavane noći na povratku iz Minska preko Beograda za Tuzlu, igrali smo već idući dan protiv Češke. Bez obzira na tom, morali smo odigrati bolje ovu utakmicu. Podbacili smo u svim segmentima igre. Nije problem što smo igrali dvije utakmice, ali jeste što smo bili jedina reprezentacija koja ih je odigrala u dva dana, što je suludo. Lakše bi bilo da su se utakmice igrale u srijedu i subotu ili nedjelju.

Saigrač iz kluba Marko Panić i ja smo došli iz Poljske u ponedjeljak na pripreme reprezentacije, a po povratku u klub, tri dana poslije duela protiv Čeha, odigrali smo prvenstvenu utakmicu za Azoty, koji je visoko poražen od Kielcea sa 35:18. Moramo biti zadovoljni postignutim, mada ostaje žal što smo razočarali navijače u punom Mejdanu sa Češkom. Igračima je poraz jako teško pao.

  • Očekujete li pobjede protiv Finske, 10. aprila 2019. na gostovanju i četiri dana kasnije u Tuzli?

– Finska će vjerovatno biti zadnja u grupi i moramo dobiti obje utakmice kako bismo ostali u trci za prvenstvo Evrope. Dobili smo ih lako oba puta u prošlim kvalifikacijama za EP. Kod kuće je bilo 11 razlike (34:23), a u gostima smo pobijedili sa pet golova prednosti (32:27).  Nemamo pravo na kiks i ne smijemo ih shvatiti kao laganog protivnika, pogotovo na njihovom terenu u Finskoj. Trebamo pokazati igrom da smo kvalitetniji, a poslije slijede revanši protiv Bjelorusije i Češke. Matematički se može desiti da nam bude dovoljna jedna pobjeda iz ove dvije ključne utakmice. U novom sistemu kvalifikacija male rukometne zemlje imaju veće šanse da prođu na Euro.

  • Može li BiH izboriti prvi plasman na šampionat Evrope?

– Jako smo blizu Eura, ali s obzirom na dosta iznenađenja u ostalim grupama, moramo igrati sa velikom dozom opreza u daljem toku kvalifikacija. Vidjeli smo da je Crna Gora samo remizirala protiv Farskih Ostrva i poražena je od Ukrajine. Isto tako Srbija je osvojila samo domaći bod protiv Belgije, koja nikad nije igrala značajnu ulogu u rukometu, a mi smo je ubjedljivo pobjeđivali u kvalifikacijama prije nekoliko godina. Srbija je izgubila od Švicarske i u neugodnoj je situaciji pred nastavak kvalifikacija. Šteta je što protiv Češke nismo završili najveći dio posla, no preostale su nam još četiri utakmice. Nećemo lako ispustiti ukazanu priliku.  

  • Kakve su ambicije Azotya u prvenstvu Poljske?

– Treći smo četvrtu godinu zaredom i ambicije su da ovaj put pokušamo biti drugi. Kielce je i dalje prejak za ostatak lige, ima 16 podjednako kvalitetnih igrača. Igramo lošije ove sezone i izgubili smo od Gornika iz Zabrzea, a Kielce nas je deklasiralo. Prvi cilj je da budemo treći u regularnom dijelu prvenstva, što će biti težak zadatak. Gornik se pojačao i osim njih borićemo se za drugu poziciju sa Wislom Plock i Gwardijom Opole.         

  • Kolike su mogućnosti Azotya u EHF Cupu i preuzimate li ulogu favorita protiv islandskog Selfossa u pretkolu?

– Cilj je proći u grupnu fazu takmičenja. Islanđani su dobra ekipa koja je prethodno izbacila slovenske Ribnice. Favoriti jesmo, ali protivnik u kojem igra nekoliko reprezentativaca Islanda je nepoznanica i već se ozbiljno pripremamo za utakmice  u terminima 17. i 24. novembra.

  • Da li će sedmerostruki uzastopni prvak Vive Kielce nastaviti dominaciju u Poljskoj?

– Ne vidim ko ga može skinuti sa trona. Dobili su ubjedljivo dosad najvećeg konkurenta Wislu sa sedam golova razlike. Biće jako teško Wisli da se bori za titulu, a i nije u dobroj formi. Kielce će 99 posto biti opet prvak, a sve ostalo je otvoreno u Poljskoj, gdje igram pet zadnjih godina. U prvoj sezoni igranja u Poljskoj, Kielce i Wisla su se izdvojili kvalitetom, koji je kasnije malo pao. Sada je kvalitet lige ponovo bolji. Jaki su i Gornik, kod kojeg brani češki reprezentativac Galia, te Opole, četvrti u prošloj sezoni. Izuzimajući najjače evropske lige Njemačku i Francusku, poljska liga je takođe dobra. Slično je stanje i u Mađarskoj, gdje prednjače dvije ekipe Pick Szeged i Veszprem, kojima se priključila i Tatabanya.

  • Jeli prva zlatna medalja Španije na Euru u Hrvatskoj iznenađenje?

– Španija nije iznenadila osvajanjem titule, a sve top ekipe u Evropi vode Španci. Ona ima odličan trenerski lobi i kadar u svijetu. Španci su treneri Szegeda i Veszprema u Mađarskoj, PSG-a u Francuskoj. Kielce vodi Talant Dušebajev, koji nije rođen u Španiji, ali je igrao za njenu reprezentaciju i osvojio brojne trofeje kao igrač i trener španskih timova.

Španska ASOBAL liga se još nije oporavila od ogromnih finansijskih problema prije 10-ak godina. Prije toga, španski igrači nisu igrali nigdje vani, a sada većina kvalitetnih rukometaša nastupa u jakim evropskim timovima.     

  • Kako ocjenjujete učinak selekcija iz regije na EP-u?

– Crna Gora, koja je ispala u prvom krugu, te Srbija i Makedonija su plasmanom u drugu fazu prvenstva zabilježili realan domet. Makedonija se susreće sa odlaskom jake generacije koja nije ostvarila vrhunski rezultat na prethodnim velikim takmičenjima i ni na ovom Euru nije mogla više. Slovenija, koja je došla kao treća sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva i Hrvatska kao domaćin, malo su podbacile. Od Hrvatske su bila veća očekivanja navijača, no bezbroj je utakmica i takmičenja tokom sezone, pa je teško zadržati formu.

  • Ko su glavni favoriti 26. SP-a, od 9. do 27. januara 2019?

– To su Danci, Španci, Norvežani, Nijemci, svakako i Francuzi. Uvijek su isti favoriti i male su promjene u ekipama koje dođu do polufinala. Švedska takođe spada u krug favorita. Vidjećemo da li će Hrvatska, koja ima potencijal, uspjeti prevazići smjenu generacija na najbolji način.

  • Može li neka selekcija iznenaditi i otići do kraja Mundijala?

– Sve se vrti oko četiri-pet reprezentacija. Mislim da Mađarska ili Island teško mogu doći do polufinala i napraviti veliko iznenađenje kao što je u tome uspio Montpellier osvojivši Ligu prvaka prošle sezone. Ko bi mogao pretpostaviti da će Montpellier, koji ove sezone ima samo bod u dosadašnjih šest kola, igrati u finalu Lige prvaka protiv Nantesa. Vjerujem da na prvenstvima gdje igraju reprezentacije ne bi trebalo biti takvih iznenađenja.

  • Koga vidite u borbi za trofej Lige prvaka?

– Ove sezone su najbolje ekipe bolje raspoređene u dvije grupe. Ranije su dvije-tri slabije ekipe služile za popravljanje gol-razlike favoritima. Vrijeme je da veliki klub osvoji trofej Lige prvaka. PSG i Szeged, koji je doživio prvi poraz od sastava iz Pariza, sjajno su otvorili sezonu i pretendenti su za Final Four. Tu su još i Barcelona, te Vardar, mada je ostao bez pola tima. Kielce, Rhein-Neckar i Flensburg vrebaju šansu za završni turnir iz prikrajka. Szeged igra lijepo i vjerujem da će biti učesnik Final Foura. Pitanje je kada će se probuditi Veszprem, kvalitet njegove ekipe nije upitan. Igraće se još puno utakmica do kraja sezone.

  • Koji timovi će se plasirati u završnicu regionalne SEHA lige?

– Pet ekipa će se boriti za odlazak na završni turnir: PPD Zagreb, Meskhov Brest, koji igra sa drugom postavom gostujuće utakmice, Vardar, Nexe iz Našica, koji je super otvorio sezonu i Tatran Prešov. Predstavnici Srbije Vojvodina i Železničar, te makedonski Metalurg igraju slabo. Izviđač kali mlade igrače u ovoj ligi koja je bez briga. SEHA liga ne daje mogućnost pobjedniku da sudjeluje u Ligi prvaka. Ako bi u skorije vrijeme bila poput košarkaške ABA lige, regionalna rukometna liga bila bi puno bolje i zanimljivije takmičenje.

  • Pratite li dešavanja u Premijer ligi BiH i šta mislite o kvalitetu?

– Pratim zbivanja u bh. ligi putem medija i prijatelja, a u njoj igra i reprezentativac Muhamed Toromanović. Znam da je liga jača ove sezone nego ranije. Nekad se igrao izvanredan rukomet i tada nije bilo lako dobiti nikoga u bh. ligi. Bez jake lige, nema ni jake reprezentacije. Danas kvalitetan mladi igrač nema motiv da igra u BiH, s obzirom na to u kakvoj je situaciji rukomet. Do prije nekoliko dana nismo imali ni Savez, no to je teža tema koja bi tražila više vremena i prostora za analizu.

Sigurno je da Izviđač nema imperativ u SEHA ligi, pa afirmiše igrače i otvara mogućnost njihove prodaje vani. Sjajna generacija mladih igrača u kojoj su bili Matej Hrstić, Josip Šarac i drugi napustila je klub iz Ljubuškog. Za mlade igrače Izviđača plus je igranje jakih utakmica u SEHA ligi i dobar put za napredak u karijeri.

  • Smatrate li da je BiH mogla biti bolje plasirana od 20. mjesta na SP-u Kataru?

– Možda je mogla i bolje, no treba imati u vidu da nismo imali iskustvo igranja na velikim takmičenjima. U prvoj utakmici dosta smo se mučili da pobijedimo Iran. Poslije smo izgubili od reprezentacija koje su sve bile bolje od nas. Prolaz u drugi krug bio bi maksimum, a dalje se teško može. To je rezervisano za timove koje je skoro nemoguće pobijediti u utakmicama na ispadanje.            

  • Do kada namjeravate igrati u Poljskoj?

– Dogovorili smo se na završetku prošle sezone da produžim ugovor koji će isteći sredinom naredne godine. Ide mi dobro, važno je da zdravlje posluži i tada je lako donijeti pravu odluku.

Izvor: Al Jazeera