Prazne klupe opozicije u Parlamentu Crne Gore

Protesti opozicijskog Demokratskog fronta pred zgradom crnogorskog Parlamenta ušli su u 17. dan. Demonstranti traže formiranje prelazne Vlade i organiziranje fer izbora. Na ulici ispred Skupštine i dalje se nalazi bina i 300-tinjak šatora, uz znatno manje policije. Lideri Fronta pozvali su ostatak opozicije da bojkotira rad Parlamenta koji je danas počeo redovno zasjedanje.

Jesenja sjednica Parlamenta u Cetinju održava se istovremeno kao i ulična sjednica opozicionog Demokratskog fronta tridesetak kilometara dalje u Podgorici.

„Svako buduće pojavljivanje nanijeće štetu ovom našem naporu i ja mislim da bi oni morali imati odgovornost prema opozicionim glasačima jer se svi oni slažu sa nama da su Crnoj Gori potrebni fer i korektni izbori i da DPS to sam neće uraditi“, navodi Koča Pavlović iz Demokratskog fronta.

Slučajno ili ne, tek opozicione klupe u Skupštini bile su prazne. Na sjednicu su došla samo četiri poslanika Pozitivne Crne Gore, a Parlament je radio na ivici kvoruma.

„Za nas protesti i ulična demokratija, to nije rješenje za važne promjene prijeko potrebne crnogorskom društvu, ali glavna politička bitka u Crnoj Gori treba da se vodi u Parlamentu, a ne na ulici“, smatra Darko Pajović (Pozitivna CG).

Stav građana

Poziv Fronta na bojkot Parlamenta do sada je otvoreno podržao jedino lider Socijalističke narodne partije, druge po snazi u opoziciji. Sa druge strane, za vladujuću Demokratsku partiju socijalista taj poziv je znak političke nemoći.

„Očito da više nemaju političkih argumenata, a sa druge strane teško im je sada da se vrate u Parlament kada su počeli proteste, a nemaju izlaznu strategiju. I ono što je najvažnije u ovom trenutku, nemaju podršku građana, nemaju podršku ni svog biračkog tijela i sada mi se čini da imaju problem kako da izađu iz čitave priče“, smatra Predrag Sekulić iz DPS-a.

Proteste, blokadu saobraćaja i poziv na bojkot Parlamenta komentiraju i građani.

„Smetaju mi jedino što mi sada za put do nekih mjesta treba malo više vremena nego ranije, a generalno mi ne smetaju. Svakako mislim da ima razloga da ljudi protestiraju“, kaže Podgoričanin Dražen, a njegov sugrađanin Ernes dodaje: „Bojkotovali su i ranije pa se opet vrate u Parlament, tako da čisto sumnjam da će išta dobit s time.“

Ko iz crnogorske opozicije podržava poziv Fronta, bit će jasnije već na sutrašnjem zasjedanju u Podgorici. Kako će se to odraziti na rad Skupštine, prvi čovjek Parlamenta nije htio da komentira, javlja iz Podgorice novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

Izvor: Al Jazeera