Pravo glasa na izborima ima 540.026 građana Crne Gore

Ovo će biti peti izbori nakon obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine (EPA)

Na parlamentarnim izborima, koji će 30. augusta biti održani u Crnoj Gori, pravo glasa ima 540.026 građana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, shodno zakonu, u četvrtak donijelo rješenje o zaključenju biračkog spiska, prenosi Anadolija.

U Crnoj Gori će 30. augusta biti održani parlamentarni i lokalni izbori u Budvi, Tivtu, Kotoru, Andrijevici i Gusinju.

“Konačan broj birača koji se nalazi na biračkom spisku za parlamentarne izbore u Crnoj Gori, na dan 19. avgusta 2020. godine, je 540.026. Ekspertski tim će 25. avgusta početi sa dodatnom provjerom biračkog spiska upotrebom sistema za automatsku identifikaciju otisaka prstiju [AFIS]”, navode iz MUP-a.

Kako je saopćeno, Ekspertski tim za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska u četvrtak je imao prvi sastanak, a timom rukovodi ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Veliki broj koalicija i stranaka

Sjednici su prisustvovali i glavni tim Izborne posmatračke misije ODIHR-a, na čelu sa šefom misije Tamašem Meserikom, kao i predstavnici ENEMO posmatračke misije u Crnoj Gori, na čelu sa šefom misije Gianlukom Passarelijem.

Vladajuća Demokratska partija socijalista nastupit će u koaliciji s Liberalnom partijom, a listu pod nazivom “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” predvodit će Duško Marković.

U opozicionoj koaliciji “Za budućnost Crne Gore” su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, dok je nosilac liste Zdravko Krivokapić.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova ljevica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupit će na izborima pod sloganom “Mir je naša nacija”.

Koaliciju okupljenu oko platforme “Crno na bijelo” čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci.

Na izborima će učestvovati i albanska koalicija “Sad je vrijeme”, koju čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, kao i koalicija “Jednoglasno”, koju čine Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Peti izbori nakon obnove nezavisnosti

Samostalno na izborima učestvuje Bošnjačka stranka pod sloganom “Bošnjačka stranka-Ispravno-Rafet Husović”, a prvi na listi je zastupnik Ervin Ibrahimović.

Na izborima će samostalno nastupiti i vladajuće Socijaldemokrate, Hrvatska građanska inicijativa, kao i opoziciona Socijaldemokratska partija.

Samostalno će učestvovati i Hrvatska reformska stranka i Socijalisti Crne Gore.

Parlamentarni izbori 30. augusta bit će 11. od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti 2006. godine.

Izvor: Agencije