Pozivi da se trajno zatvore ‘mokre’ tržnice u Kini i širom Azije

‘Mokre’ tržnice u Aziji prodaju svježe povrće, morske plodove i meso, a neke od njih i egzotične životinje (EPA)

SAD su pozvale Kinu da zatvori svoje “mokre” tržnice na kojima prodaje divlje životinje, zbog veze između njih i zoonoza, a Australija je pozvala zemlje G20 na sličan potez jer su takve tržnice rizik za poljoprivrednu industriju i ljudsko zdravlje.

Vjeruje se da se novi korona virus pojavio na takvoj tržnici u Wuhanu u Kini krajem prošle godine. Proširio se po svijetu i od njega je umrlo više id 180.000 ljudi, dok je zaraženo više od 2,6 miliona.

“S obzirom na snažnu poveznicu između ilegalne prodaje divljih životinja na ‘mokrim’ tržnicama i zoonoza, SAD je pozvao Narodnu Republiku Kinu da trajno zatvori svoje ‘mokre’ tržnice divljim životinjama i sve tržnice koje prodaju ilegalne divlje životinje”, rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Sličan poziv uputila je i Australija koja je pozvala zemlje G20 da zatvore takve tržnice što bi mogao biti novi razlog za napetost s Kinom, nakon što je Canberra pozvala na međunarodnu istragu pandemije korona virusa, prenosi Hina.

Istraga o pojavi i širenju virusa

Kina je 23. januara donijela privremenu zabranu prodaje divljih životinja, ali trajna zabrana još nije donesena.

Australski ministar za poljoprivredu David Littleproud zatražio je od vlada grupe G20 da podrže plan o ukidanju tržnica divljim životinjama.

“Postoje rizici povezani s ‘mokrim’ tržnicama i oni mogu biti jednako velik rizik i za naše poljoprivredne industrije i za javno zdravlje”, rekao je za australsku televiziju Channel 7.

‘Mokre’ tržnice u Aziji prodaju svježe povrće, morske plodove i meso, a neke od njih i egzotične životinje.

Littleproud nije izričito spomenuo Kinu, ali je svoj komentar dao nakon što je Australija zatražila međunarodnu istragu o pojavi i rješavanju pandemije korona virusa.

Kina je optužila Australiju da dobiva instrukcije od SAD-a.

Bijela kuća vrlo je kritična prema Kini i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zbog načina upravljanja pandemijom, te je rekla da će prestati s finansiranjem te UN-ove agencije.

Izvor: Agencije