Oglasi

Požar u Tučepima pod kontrolom

Nekoliko stotina vatrogasaca, vojska i kanaderi ostaju na Makarskom primorju cijelu noć.

Zavišić o gašenju požara kod Makarske

Požar koji je tijekom protekle noći izbio u Tučepima na Makarskom primorju sada je pod kontrolom.

Cijelog dana nekoliko stotina vatrogasaca, vojska i kanaderi gasili su vatru, koja je u nekoliko navrata dolazila i do kuća. Vatrogasci dežurat će tokom noći.

Turisti koji su u noći s nedjelje na ponedjeljak na području Tučepa zbog požara evakuirani iz tri hotela vratili su se tijekom jutra u svoje sobe, ponudivši i pomoć u gašenju požara.

"Trenutna situacija u Tučepima je nešto bolja, došli su kanaderi, a kako se i bura smanjila, vjerujemo da će se požar što prije lokalizirati", rekao je ranije Ivo Visković, direktor smještaja hotela "Bluesun Alga".

Potvrdio je i da su u tom hotelu, koji su zapovjedništvo policije i vatrogasci označili sigurnosnom zonom, noćas prihvatili najmanje 1.000 ljudi iz tri "Bluesunova" hotela – "Jadrana", "Neptuna" i "Tamarisa", ali i iz apartmana privatnog smještaja iz istočnog dijela Tučepa koji je bio najugroženiji od požara.

"Uz naših 700 gostiju, noćas smo ih primili još 1.000, svi su bili prisebni, nije bilo panike, čak su nudili i svoju pomoć u gašenju požara", kaže Visković, dodajući da su se svi ti gosti tijekom jutra vratili u svoje hotele i druge objekte.

Novi šumski požar, koji je jutros oko 2:25 buknuo na predjelu zvanom Marasi između Tučepa i Makarske, tijekom dana širio se prema planini Biokovu, kao i prema prigradskom naselju Kotišina nedaleko Makarske.

Vatrogascima na terenu pomagao je i kanader te 150 pripadnika Oružanih snaga.

Na gašenju angažirane sve snage 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tučepi jutros je navelo kako je više od 200 vatrogasaca uspjelo obraniti hotele i spriječiti da ih zahvati vatrena stihija.

"Angažirali smo sve raspoložive vatrogasne snage iz makarskog primorja na gašenju požara, koji se iz smjera Gornjih Tučepa širi ka naseljenom dijelu Donjih Tučepa, a do sada smo evakuirali goste iz hotela u istočnom dijelu", izjavio je Dražen Glavina, vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije.

U ranim jutarnjim satima vatra nošena burom širila se iz smjera Tučepa u pravcu Makarske.

Požar i kod Podgore

Dan ranije, u nedjelju, izbio je veliki šumski požar kod Podgore, no širenje požara zaustavljeno je u popodnevnim satima i vatra se našla u okruženju gasitelja.

Vatrogasci su odmah krenuli u sanaciju opožarene površine od približno 300 hektara te su gasili povremene vatre.

Kasnije su angažirana i tri kanadera Ministarstva obrane, koji su gasili požar u borovoj šumi Parka prirode Biokovo.

U požaru je najvećim dijelom izgorjela borova šuma i nisko raslinje te dio zapuštenih, kao i obrađenih maslinika.

Uzroci izbijanja požara za sada nisu poznati, a nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Izvor: Al Jazeera i agencije