Povratak iz Italije u BiH: ‘Što ćemo vas testirati?’

U Italiji je najveće žarište korona virusa u Evropi (Reuters)

I dok je cijeli svijet ujedinio snage u borbi protiv korona virusa, koji je od izbijanja u kineskoj pokrajini Hubei odnio više od 2.800 života, odgovorni u Bosni i Hercegovini tvrde da slučajeva zaraze u zemlji još nema.

Tačnije, takvi još nisu registrirani, a ima li ih – to je, sudeći prema riječima sagovornika Al Jazeere, već drugo pitanje, jer se, prema njihovim iskazima, postavlja pitanje koliko je onih koji bi, prema instrukcijama Kriznog štaba Kantona Sarajevo, trebali biti testirani uopće pregledano.

Te instrukcije kažu da, “u cilju postizanja efikasnog odgovora na epidemiju izazvanu novim corona virusom, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim korona virusom (2019-nCoV) osobama koje su u zadnjih 14 dana boravile ili dolaze iz Italije, posebno iz pokrajina Lombardija i Veneto, preporučuje da se jave dežurnom epidemiologu radi uzimanja epidemioloških podataka i savjetovanja o daljem postupanju. Do tada se savjetuje kućna izolacija.”

‘Tri slučaja u centru u kojem sam bio’

No, sarajevski muzičar i instruktor skijanja Enes Zlatar tvrdi da se u subotu vratio iz italijanskih Alpa, gdje je angažiran kao instruktor skijanja, te da se, prema instrukcijama Kriznog štaba, javio dežurnom epidemiologu.

Razlog više je to što se, kako kaže, i u Italiji počeo osjećati loše.

Prema uputama, nakon poziva bi trebao uslijediti dolazak medicinskog tima na adresu, pregled i određivanje daljnjeg tretmana.

No, uprkos kašlju i osjećaju slabosti, test čeka već četiri dana.

“Ne možemo mi to spriječiti, tako je to s virusima. Šire se”, jedina je utjeha koju je, kako tvrdi, dobio od osobe s druge strane telefonske linije, koja mu je, dodaje, tom prilikom rekla da “nije zaražen”.

“Iz Italije sam se vratio u subotu. Tada još nije bilo informacija o širenju virusa u toj zemlji. No, kada sam se vratio, vidio sam šta se tamo dešava, da je broj zaraženih i mrtvih sve veći. Čak su i u skijaškom centru u kojem sam boravio zabilježena tri slučaja zaraze. Nazvao sam broj telefona dežurnog epidemiologa, kome sam rekao za slabost i jak kašalj. Uzeli su mi podatke i rekli da će doći da me testiraju, ali nisu se pojavili”, priča Zlatar.

Dan kasnije je, kaže, ponovo zvao isti broj.

‘Rekli su mi da ne dolazim’

“Osoba koja se javila prvo me ubjeđivala da ona nije ta s kojom sam razgovarao dan ranije koja je rekla da će neko doći da me testira. Pitala me ‘Što ćemo vas testirati?’ Onda me, nakon što sam rekao da nemam temperaturu, ubjeđivala da nisam zaražen. Na moje konstatacije da imam malo dijete i starije roditelje kojima bi virus, koji možda nosim, uprkos činjenici da nisam u teškom stanju, naudio mnogo više nego ostalima, odgovorila je da to oni ne mogu spriječiti jer se ‘virusi šire'”, dodaje.

A iz ambulante porodične medicine, kaže, rekli su mu da “ne dolazi” nego da bude u kući dvije sedmice.

Kako se može vidjeti na društvenim mrežama, Zlatar nije jedini koji je doputovao iz Italije i slijedio instrukcije Kriznog štaba KS-a, a da nije testiran na korona virus, jer su tu primjeri i Bosanaca i Hercegovaca koji studiraju u Italiji, zemlji u kojoj su čitave regije zbog širenja virusa stavljene u svojevrsne karantine.

Iako su se, tvrde, javljali nadležnim službama, nisu pregledani. Primjera radi, u zemljama regije dosad su obavljene stotine testova, uz tretman onih kod kojih je utvrđeno prisustvo korona virusa. 

U nastojanju da dobijemo odgovor šta se događa i šta rade u slučajevima kad ih pozove neko ko je bio u zoni virusa, a ko se, uz to, ne osjeća dobro, pozvali smo navedeni broj, gdje je dežurni epidemiolog odmah zatražio lične podatke.

‘Vjerovatno je riječ o propustima’

No, razgovarati s predstavnicima medija neće.

“Mi ne možemo odgovarati na novinarska pitanja. Pozovite našu pres-službu”, rečeno je s druge strane linije.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a Aida Pilav u odgovoru Al Jazeeri rekla je da bi svi oni koji su došli iz područja zahvaćenih virusom morali biti nadzirani, odnosno kontaktirani na dnevnoj bazi.

“Testiranje se ne vrši na zahtjev, niti se mogu testirati svi koji dođu u Bosnu i Hercegovinu iz zemalja koje su označene kao rizične. Njima se, uglavnom, preporučuje da se odmah obrate dežurnom epidemiologu, daju im podatke, te da dvije sedmice provedu u kući. Testiranje se vrši na osnovu epidemioloških indikacija. One osobe koje su došle iz područja zaraze epidemiolog bi svakog dana trebao nadzirati, odnosno kontaktirati i utvrditi postoji li promjena zdravstvenog stanja i ima li novih simptoma. Ako to nije bio slučaj, onda je vjerovatno riječ o propustima”, rekla je Pilav.

Izvor: Al Jazeera