Oglasi

Povišen minimalac za građevinske radnike u Njemačkoj

Nova minimalna satnica iznosit će 12,55 eura za pomoćne i 15,40 eura za kvalificirane radnike.
U građevinskoj branši u Njemačkoj zaposleno je približno 820.000 radnikaArhiva

Sindikati i poslodavci u građevinskoj branši u Njemačkoj dogovorili su se o novoj minimalnoj satnici za građevinske radnike, koja će iznositi 12,55 eura za pomoćne i 15,40 eura za kvalificirane radnike.

"Sada su na redu poslodavci, koji trebaju ukloniti posljednje prepreke za podizanje donjih granica satnica u građevinskom sektoru", rekao je u četvrtak Robert Feger, predsjednik sindikata građevinaca IG BAU, nakon što su sindikati i formalno prihvatili dogovor postignut s poslodavcima u decembru.

Prema tom dogovoru, minimalna satnica u građevinskom sektoru porast će od 1. aprila za 35 eurocenti, na 12,55 eura, za pomoćne radnike na građevini.

Za kvalificirane radnike minimalna satnica raste za 20 eurocenti, na 15,40 eura.

Na istoku još bez dogovora

Povišenje satnice za kvalificirane građevince odnosi se na savezne pokrajine koje su nekad pripadale Zapadnoj Njemačkoj.

Za istočne savezne pokrajine dogovor još nije postignut.

Od novih minimalnih satnica, kako tvrdi IG BAU, profitirat će više od 200.000 zaposlenih u građevinskom sektoru.

Ukupno je u toj branši u Njemačkoj zaposleno približno 820.000 radnika.

Izvor. Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.