Oglasi

Povećanje plata u javnom sektoru u Njemačkoj

Najniže zarade povećaju se za 4,5 posto, a najviše za 3,2 procenta; jednokratni bonus u visini do 600 eura.
Prema riječima predstavnika sindikata, zaposleni u zdravstvenom sektoru naročito zaslužuju povećanjeEPA

Njemačka vlada postigla je dogovor sa sindikatima zaposlenih u javnom sektoru o zaradama, kojim je obuhvaćeno oko 2,3 miliona radnika u lokalnoj i saveznoj administraciji.

Dogovoreno je da se najniže zarade povećaju za 4,5 posto, a najviše za 3,2 procenta, naveo je sindikat Verdi.

Sporazum, koji predviđa i jednokratni bonus u visini do 600 eura za radnike i dodatna sredstva za medicinske sestre i zaposlene u domovima za brigu o starim licima, ističe krajem 2022. godine.

Borba protiv pandemije

Prema riječima predstavnika sindikata, zaposleni u zdravstvenom sektoru naročito zaslužuju povećanje zbog ključne uloge u borbi protiv pandemije korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Evropska centralna banka (ECB) pažljivo prati razgovore o povećanju plata u Njemačkoj, kako ono ne bi potencijalno ugrozilo ciljanu inflaciju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.