Povećana prodaja burkinija nakon zabrane u Francuskoj

Više od deset francuskih gradova zabranilo je burkini, uključujući Cannes, Nicu i nekoliko gradova u blizini Calaisa (Reuters)

Nakon što je nekoliko francuskih gradova zabranilo “burkini”, njegova prodaja je porasla, čak i među ženama koje nisu muslimanke, uključujući one koje su pobijedile rak i na taj način žele zaštiti kožu, tvrde dizajneri ovog kupaćeg kostima koji je izazvao polemike širom Evrope. 

“U nedjelju smo putem interneta primili 60 narudžbi, a sve su za žene koje nisu muslimanke”, rekla je za agenciju AFP Aheda Zanetti, australska modna dizajnerica rođena u Libanu, dodavši da inače nedjeljom dobije do dvanaest narudžbi. 

Istaknula je i da je primila puno poruka od različitih žena otkako je “pitanje burkinija” aktuelno. Neke od njih su pobijedile rak, a druge su samo htjele zaštiti kožu od sunca. 

Međutim, dodaje, bilo je i kritika te ju je jedna žena upitala zašto želi pokriti žene, tvrdeći da Fracuzi “više vole da naše žene budu gole”. 

Zanetti je dizajnirala serije kupaćih kostima i sportske odjeće, pogotovo za muslimanke, pod brendom Ahiida koji je pokrenula 2004. godine, a prodala je više od 700.000 komada odjeće od 2008. godine.

Dizajnerica tvrdi da 45 posto njenih klijentica nisu muslimanke te je osudila odluku francuskih vlasti da zabrane burkini. 

“To nema smisla i glupo je. Nisu dobro razmislili o tome, koriste komad tkanine kao političko pitanje. A ne znaju da to nosi puno žena koje nisu muslimanke.”

Francuski biznismen obećao platiti kazne

Nedavno je francuski biznismen Rachid Nekkaz, porijeklom iz Alžira, obećao da će platiti svaku kaznu koje žene dobiju zbog nošenja burkinija. 

Dodao je da se time “pokušava korak po korak dramatično ograničiti građanske slobode svojih građana, pogotovo muslimana”.

U međuvremenu, sud u Nici odbio je žalbe dvije grupe za ljudska prava, rekavši da je zabrana “potrebna, prikladna i proporcionalna”. 

Više od deset francuskih gradova zabranilo je ovaj kupaći kostim, uključujući Cannes, Nicu i nekoliko gradova u blizini Calaisa. 

Cannes je počeo kažnjavati žene koje nose burkinije na plaži. Policija je prišla najmanje deset žena koje su ga nosile, od kojih je njih šest otišlo sa plaže, a četiri su kažnjene sa 38 eura, navele su gradske vlasti. 

Francuski premijer Manuel Valls podržao je gradonačelnike koji su zabranili burkini, rekavši da oni nisu “u skladu sa vrijednostima” zemlje. 

Izvor: Agencije