Oglasi

Potvrđene pretpostavke o Higgsovom bozonu

Naučnici će sada moći koristiti Higgsov bozon za dodatna istraživanja, čime bi mogli otkriti nove fizičke fenomene.
U dva eksperimenta dobijena do sada najpreciznija mjerenja raspada Higgsovog bozona i interakcije s ostalim česticamaEPA

Trogodišnje ispitivanje Higgsovog bozona pokazalo je da se ova čestica ponaša upravo onako kako su naučnici očekivali.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) saopćila je da su u dva eksperimenta dobijena do sada najpreciznija mjerenja njenog raspada i interakcije s ostalim česticama.

Rezultati se najvećim dijelom poklapaju s predviđanjima na osnovu "standardnog modela", kojim se objašnjava kako funkcionira svemir na subatomskom nivou.

CERN i ostali fizičari pokušavaju utvrditi koliko je precizan taj model, prenio je AP.

Naučnici će sada moći koristiti Higgsov bozon kao referencu za dodatna istraživanja, čime se otvara mogućnost otkrivanja novih fizičkih fenomena.

Veliki sudarač čestica

"Mnogo je koristi od kombiniranja rezultata velikih eksperimenata da bi se dobila velika preciznost, koja je neophodna za sljedeći proboj u našoj oblasti", saopćio je direktor CERN-a Rolf Heuer.

CERN-ov Veliki sudarač čestica Hadron, smješten u tunelu dužine 27 kilometara ispod švicarsko-francuske granice, bio je ključan za otkrivanje Higgsovog bozona.

O ovoj subatomskoj čestici odavno su postojale teorije, a njeno postojanje potvrđeno je 2013. godine.

Sudarač je unaprijeđen zahvaljujući investiciji od 150 miliona dolara, pa će sada moći obavljati eksperimente na mnogo većem energetskom nivou, čime će biti oponašani uslovi koji su vladali u prvim trenucima postojanja svemira.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.