Oglasi

Potvrđena afrička svinjska kuga u Srbiji

U Srbiji se pojavila afrička svinjska kuga, i to u okolini Mladenovca, a to su potvrdili rezultati iz laboratorije u Madridu.
U Srbiji će biti zabranjeno držanje svinja na otvorenom kako se bolest ne bi prenosilaEPA - Ilustracija

U Srbiji se pojavila afrička svinjska kuga, i to u okolini Mladenovca, a to su potvrdili rezultati iz laboratorije u Madridu, izjavio je u utorak ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i naglasio da su preduzete sve preventivne mjere za sprečavanje širenja tog virusa.

Precizirao je da se taj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca i da je u utorak doneseno rješenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra, prenosi Tanjug.

Naveo je da je Naučni institut za veterinarstvo iz Beograda utvrdio žarište u selu Rabrovac, te da su na osnovu toga prije 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi daljnji koraci i preventivne mjere.

"Nažalost, posle dve godine, koliko smo se borili da afrička kuga svinja ne dođe u Srbiju, sada mogu da potvrdim da mi, na osnovu rezultata laboratorije iz Madrida, imamo potvrđenu afričku kugu svinja na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca", rekao je Nedimović za Tanjug.

Opasnost po svinje

Objasnio je da virus afričke svinjske kuge napada isključio svinje i divlje svinje, te da nema opasnosti za ljude.

"Ljudi mogu da jedu svinjsko meso. Jedino je virus opasan za populaciju svinja i divljih svinja. Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja. To je ozbiljan problem pre svega po celu industriju svinjarstva", rekao je ministar.

Naglasio je da su preduzete sve preventivne mjere kako se bolest ne bi širila, te da je obavljena eutanazija svinja na mjestima gdje je potvrđeno prisustvo virusa i da je država nadoknadila štetu, što će, dodaje, činiti i dalje.

Ministar je rekao da će biti zabranjeno držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja bolesti.

"Ono što se desilo na prostoru Mladenovca je jedan mikroslučaj", rekao je Nedimović i naglasio da je sada preventiva najvažnija.

Pripremljene su, kaže, i jasne upute za uzgajivače svinja, lovce, obavještenja na graničnim prijelazima.

Naglasio je da svaki slučaj ili sumnju treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru.

Zabrana izvoza

"U Srbiji smo 2018. imali oko 2,8 miliona svinja na 52.000 gazdinstava. Jako je važno da sada one prostore koji imaju najveći broj svinja uspemo da u sigurnosnom smislu sačuvamo od pojave virusa. Tu mislim na prostor Srema, Mačve, Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga i ostale", rekao je Nedimović.

Na pitanje hoće li biti ugrožen izvoz svinjskog mesa iz Srbije ministar kaže da, kad postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje, zemlje automatski prestaju uvoziti svinjsko meso, ali i navodi da je ta mjera privremenog karaktera.

"Mi smo doneli danas odluku, potpisao sam naredbu da uvodimo princip regionalizacije u Srbiji. To znači da samo iz prostora koji je zaražen nema trgovine. Svi ostali prostori gde nema virusa su slobodni za trgovinu", rekao je Nedimović.

Dodao je da će Srbija nakon monitoringa, koji će trajati 40-ak dana, moći nesmetano izvoziti na prostor Evropske unije i u druge države, a u skladu s instrukcijama Svjetske organizacije za zdravlje životinja.

Nedimović je rekao da se afrička svinjska kuga pojavila još prije dvije godine u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, cijeloj istočnoj Evropi, te da je bilo samo pitanje vremena kada će se ona pojaviti u Srbiji, a ne hoće li se uopće pojaviti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.