Potresne priče Hrvatica iz sala za porod

Mnogi smatraju da je Udruga roditelja “Roda” napravila – revoluciju. Pozvali su žene u Hrvatskoj da anonimno iznesu svoja loša iskustva tokom poroda.

Odziv je bio veći nego što su mogli zamisliti, baš kao i rezultat. Hrvatsko Ministarstvo zdravstva obećalo je zajedničku kontrolu svih porodilišta u zemlji.

U Hrvatskoj se svake godine rodi blizu 40 hiljada beba. Poseban događaj u životu svake porodice pojedine žene pamte i iz drugih razloga.

„Dobna razlika između moje djece je sedam godina. Toliko mi je trebalo da želja za još jednim djetetom prevlada strah od ‘standardnog paketa usluga’ prosječnog hrvatskog rodilišta”, kaže jedna građanka.

Druga ovako iznosi svoje iskustvo: „Doživjela sam od sestara i osoblja tretman kakav ni životinji, ni zvjeri ne bi smio nitko priuštiti.”

Blizu 400 njih odlučilo je ispričati svoje iskustvo na poziv „Rode“. Za 16 dana čulo ih je više ljudi nego u proteklih 13 godina.

„Nismo napravile ništa drukčije, ali očito je trenutak drukčiji, jer ono što se dogodilo bilo je za nas potpuno neočekivano. Ta reakcija, prvenstveno žena koje su odlučile podijeliti svoja iskustva koja godinama nose kao traumu“, kaže Ivana Zanze iz „Rode“.

Kritike na račun bolničkog osoblja

Čuli su ih i u Ministarstvu zdravlja. Neki ne prvi put.

„Ja kao liječnik, kao hirurg sam onako neslužbeno nekad nešto čuo, neki primjer, ali dok ne vidite, zapravo, o čemu se radi, ne možete biti sigurni“, kaže Dragan Korolija-Marinić, pomoćnik ministra zdravstva Hrvatske.

Rukom pisana iskustva žena pokazala su im da problem postoji. Odlučili su da u naredna tri mjeseca prekontroliraju sva porodilišta u Hrvatskoj.

U zagrebačkoj klinici, gdje se rađa najviše beba, ocjenjuju da slika koju je akcija “Rode” prikazala – nije realna.

„Stanje u hrvatskim rodilištima nije katastrofalno. Hrvatska rodilišta mogu garantirati za sva, a pogotovo ovo na čijem sam čelu, da rade svoj posao profesionalno“, kaže Slavko Orešković, načelnik Klinike za ženske bolesti i porode.

Glavni argument je, kaže, stopa smrtnosti novorođenčadi od četiri promila, po kojoj Hrvatska spada među najrazvijenije zemlje svijeta.

„Ja se slažem s vama da bi trebalo poboljšati komunikaciju. Međutim, ako vi imate 4300 poroda, evo skoro ćemo imati u ovoj kući… vi ne možete sa malim brojem osoblja ostvariti takav odnos“, dodaje Orešković.

A upravo se na odnos osoblja porodilje najviše žale. Anonimno, jer je mnogima teško da o tome govore.

„Osobno baš i nemam lijepo iskustvo i samo ću to reći. Nije mi do toga da pričam. Samo ću to reći“, kaže Andrea Babić iz Zagreba.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera