Potpredsjednik EP-a: Evropska unija nekad se ponaša licemjerno

'Evropska unija u dobrom je stanju kad je riječ o smrtnoj kazni i ljudskim pravima', poručio je Telička (Anadolija)

“Možemo li reći da se Evropska unija ponekad ponaša licemjerno? Da, možemo to reći. Nismo savršeni”, bio je odgovor potpredsjednika Evropskog parlamenta Pavela Teličke danas u Briselu na pitanje novinara o tome zašto je EU šutjela na pogubljenje devet mladića u Egiptu.

Povodom 7. svjetskog kongresa protiv smrtne kazne održana je konferencija za novinare na kojoj su se obratili ministar vanjskih poslova Belgije Didier Reynders, potpredsjednik EP-a Telička, te osobe koje su oslobođene smrtne kazne, javila je Anadolija.

Na novinarsko pitanje zašto je Evropska unija šutjela na učešće velikog broja visokih evropskih zvaničnika na samitu Evropska unija – Arapska liga u Sharm el-Sheikhu u Egiptu, koji je održan samo nekoliko dana nakon što je u toj zemlji pogubljeno devet mladića, Reynders je rekao da imaju kontakte s egipatskim zvaničnicima. 

Također je rekao da s egipatskim zvaničnicima nije bilo govora samo o smrtnim kaznama nego i o poboljšanju uvjeta u egipatskim zatvorima. Prema njegovim riječima, na temu smrtnih kazni razgovaraju i s predstavnicima nevladinog sektora u toj zemlji. 

Kršenja ljudskih prava

“Pitanje ukidanja smrtne kazne iznosimo na sastancima s egipatskim zvaničnicima i na taj način iskazujemo našu reakciju”, rekao je Reynders, dodavši da je podnesena i inicijativa da u tu temu budu uključeni i Ujedinjeni narodi. 

Potpredsjednik EP-a Telička istakao je da je razgovarao s jednim egipatskim ministrom o mogućoj posjeti Egiptu tokom koje bi se razgovaralo o kršenjima ljudskih prava u toj zemlji, te poboljšanju uvjeta u zatvorima. Ipak, kako je istakao, nije dobio pozitivan odgovor.

“Možemo li reći da se EU ponekad ponaša licemjerno? Da, možemo to reći. Nismo savršeni”, poručio je Telička, te dodao da je i pored toga EU u dobrom stanju kad je riječ o smrtnoj kazni i ljudskim pravima. 

Svjetski kongres protiv smrtne kazne prvi put održan je 1991. u Strasbourgu i otad svake godine okuplja aktiviste za ljudska prava, političare, te predstavnike međunarodnih organizacija i nevladinog sektora.

Nastojanja tog kongresa idu u smjeru ukidanja smrtne kazne u cijelom svijetu.

Izvor: Agencije