Potpisan ugovor o prodaji PKB-a firmi iz Emirata

Ugovor su u Ministarstvu poljoprivrede potpisali drzavni sekretar Dragan Stevanović i kopredsjednik i suosnivač Al Dahra holdinga Khadim Abdul Al Darei (Tanjug)

Ugovor o prodaji Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB), koju je kupila kompanija Al Dahra iz Iriga za nešto više od 105 miliona eura, potpisan je danas u Beogradu, prenosi agencija Tanjug. Matična kuća Al Dahre je istoimena kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ugovor su u Ministarstvu privrede potpisali državni sekretar Dragan Stevanović i kopredsjednik i suosnivač Al Dahra holdinga Khadim Abdul Al Darei.

Stevanović je rekao kako danas počinje novi period za kompaniju PKB, a samim tim i za Srbiju.

“Kakav je izazov za Srbiju predstavljala kompanija PKB danas znaju gotovo svi. Mislim da je vreme koje je iza nas, vreme teškog, napornog i veoma kompleksnog rada svih koji su bili uključeni u ovaj proces“, rekao je on.

Podsjetio je kako je kompanija Al Dahra ponudila nešto više od 105 miliona eura za nepromjenjivu imovinu PKB-a, odnosno zemlju, objekte, opremu i mehanizaciju neophodnu za proces proizvodnje, te da će Srbija na to, dodao je, dobiti nešto više od 17 miliona eura za „promjenjivu“ imovinu – stada i grla koji će novi vlasnik preuzeti.

Velike investicije

Al Darei je rekao kako predstavnici te kompanije prepoznaju značaj PKB-a za Srbiju i građane i obećao kako će ta kompanija biti tri puta bolja nego danas.

Također je najavljeno da će Al Dahra u naredne tri godine investirati 30 miliona eura u unapređenje poslovanja PKB korporacije, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mlijeka.

Pored toga, Al Dahra planira uložiti dodatnih 15 miliona eura u optimizaciju poslovanja PKB-a i njenih kapaciteta u cilju ostvarivanja većih prinosa i višeg nivoa kvaliteta mleka, saopćila je kompanija iz UAE-a.

„Uključivanje PKB-a u naš postojeći portfolio osnažuje poziciju kompanije Al Dahra u Srbiji i naše regionalno prisustvo u Evropi. Istovremeno, ova investicija upotpunjava našu strategiju vertikalne integracije, pružajući mogućnost Grupi da dalje razvija svoje poslovanje u poljoprivrednoj, mliječnoj i stočarskoj proizvodnji“, izjavio je Al Darei.

Izvor: Agencije