Oglasi

Postupci EK-a protiv Kipra i Malte zbog ´zlatnih pasoša´

Te šeme, ocijenila je EK, zbog prirode državljanstva EU imaju posljedice po Uniju u cjelini.
Nikozija: Vlade Kipra i Malte sada imaju rok od dva mjeseca da odgovore na formalno obavještenje KomisijeEPA - Ilustracija

Evropska komisija danas je pokrenula postupke protiv Kipra i Malte zbog šema davanja državljanstva u zamjenu za investicije koje nazivaju i šeme „zlatnog pasoša“, prenosi agencija Beta.

Komisija smatra da davanje državljanstva tih zemalja, a samim tim i državljanstva EU, u zamjenu za unaprijed određeno plaćanje ili investiciju i bez stvarne veze sa tim članicama, nije u skladu sa Ugovorom EU-a.

Takvim šemama također se podriva integritet statusa državljanstva EU predviđen Ugovorom o funkcionisanju Unije.

Te šeme, ocijenila je EK, zbog prirode državljanstva EU imaju posljedice po Uniju u cjelini.

„Kada članica dodjeljuje državljanstvo nekom licu, ono automatski postaje državljanin EU i uživa sva prava povezana sa tim statusom, poput prava kretanja, boravka i rada širom EU ili prava da glasa na lokalnim izborima, kao i na izborima za Evropski parlament“, objasnila je u saopćenju Komisija.

Formalno obavještenje

Posljedica je, kako se navodi, da efekti šeme davanja državljanstva za investiciju nisu ograničeni na članicu koja ima tu šemu, niti su neutralni u odnosu na druge članice EU i Uniju u cjelini.

Komisija je istakla kako takve šeme podrivaju suštinu državljanstva EU-a.

Vlade Kipra i Malte sada imaju rok od dva mjeseca da odgovore na formalno obavještenje Komisije.

Ako njihovi odgovori ne budu zadovoljavajući, Komisija može objaviti obrazloženo mišljenje o pitanju iz postupka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.