Postupak protiv Plenkovića zbog zapošljavanja kuma

'Nisam napravio ništa neobično, Igor Pokaz radi svoj posao kvalitetno', ustvrdio je Plenković (EPA)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića jer javnost i nadležna tijela prilikom imenovanja Igora Pokaza veleposlanikom u Velikoj Britaniji nije obavijestio da je riječ o njegovu vjenčanom kumu.

Zamjenik predsjednice Povjerenstva Davorin Ivanjek kazao je u petak kako je Plenković prilikom izbora karijernog diplomata Pokaza za veleposlanika u Londonu trebao javnost obavijestiti da je riječ o njegovu vjenčanom kumu te je na primjeren način to trebao dati do znanja i tijelima koja su sudjelovala u donošenju te odluke.

Plenković je, smatra Ivanjek, trebao upoznati članove Vlade, koji pripremaju prijedlog za imenovanje te osobe, na prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, da je riječ o interesno povezanoj osobi.

Uz to, trebalo je obavijestiti i saborski Odbor za vanjske poslove, koji o tom pitanju daje svoje mišljenje.

Premijer smatra da nije pogriješio

Ivanjek je kazao kako je Plenković s time trebao upoznati i predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, koja daje svoj supotpis na imenovanja veleposlanika.

Stoga je, ocijenio je Ivanjek, Plenković prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Ivanjek je, također, najavio da će Povjerenstvo od ustavno-pravnih stručnjaka zatražiti mišljenje je li se Plenković mogao izuzeti od supotpisivanja odluke o imenovanju Pokaza veleposlanikom iako je procedurom propisano da veleposlanike prethodno supotpisuje premijer, a konačnu odluku donosi predsjednica države.

Potom se oglasio i Plenković, ocijenivši da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neargumentirano i nepotrebno protiv njega pokrenulo postupak zbog imenovanja kuma veleposlanikom u Velikoj Britaniji.

Naveo je kako se premijer ne može izuzeti pri imenovanju diplomata.

“Svi zakonski propisi koji reguliraju imenovanja i postavljanja šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda ne predviđaju u bilo kojoj varijanti izuzeće onoga tko obnaša dužnost predsjednika Vlade. Dakle, zakonski se nije moguće izuzeti”, izjavio je Plenković novinarima u Banskim dvorima.

Sporno i zapošljavanje Plenkovićevog ujaka

“Da sam, primjerice, kojim slučajem bio u rodu s gospodinom koji me u tom slučaju prijavio, a to je Miro Bulj iz Mosta, i da sam njega imenovao veleposlanikom za Ujedinjeno Kraljevstvo s njegovim sjajnim kvalifikacijama, onda bih prihvatio da je to eklatantan sukob interesa i apsolutno neprimjereno imenovanje nekoga s kime sam povezan, ovaj puta kumstvom, mojim njemu prije 20 godina. To bi bilo strašno i to bi bila katastrofa za državu, diplomaciju i politiku”, poručio je.

No, istaknuo je, on je sudjelovao u procesu postavljanja na veleposlaničku dužnost čovjeka koga poznaje od 1994., s kojim je zajedno radio, a koji je prije toga bio hrvatski veleposlanik pri Sjevernoatlantskom savezu, u Ruskoj Federaciji, radio je u hrvatskoj misiji pri Ujedinjenim narodima i obavljao niz drugih diplomatskih dužnosti.

“Nisam napravio ništa neobično, dapače, napravio sam dobro jer on radi svoj posao kvalitetno”, ustvrdio je Plenković.

Osim toga, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak i protiv ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića jer je, na temelju propisane diskrecijske ovlasti, ali bez obrazloženja, na plaćenu funkciju člana Upravnog vijeća JU Park prirode Biokovo imenovao Marka Raosa, ujaka premijera Plenkovića.

Zbog činjenice da je ministru Ćoriću premijer Plenković, smatra izvjestiteljica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković, Ćorić je napravio propust zaštite vlastite vjerodostojnosti i povjerenja građana u savjesno, odgovorno i nepristrano obavljanje dužnosti.

Komisija odbacila treći slučaj

Jozić-Ileković kazala je da u tom slučaju neće biti pokrenut postupak protiv Plenkovića jer je iz prikupljenih podataka i dokumentacije vidljivo da ni Vlada ni on (Plenković) ni na koji način nisu sudjelovali u imenovanju članova Upravnog vijeća Parka prirode Biokovo.

Povjerenstvo je odlučilo ne pokrenuti postupke protiv Plenkovića i ministra turizma Garija Cappellija zbog zapošljavanja Nere Miličić, premijerove sestrične, na mjesto voditeljice Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, sa sjedištem u Muenchenu.

Izvjestiteljica u tom slučaju Tatjana Vučetić rekla je da premijer Plenković nije sudjelovao niti je imao ovlasti sudjelovati u natječajnom postupku za to radno mjesto, niti je utjecao na donošenje odluke o njezinu imenovanju na tu dužnost.

Povjerenstvo je neosnovanim ocijenilo podatke iz prijave da je Cappelli imao presudnu odluku prilikom raspisivanja tog natječaja, postavljanja uvjeta u njemu te izboru osobe na tu dužnost.

Izvor: Agencije