Postignut novi dogovor o Brexitu

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kazao je u četvrtak kako su Velika Britanija i Evropska unija dogovorili novi dogovor o Brexitu.

“Gdje ima volje, ima i dogovora – imamo ga! Riječ je o poštenom i izbalansiranom dogovoru za EU i Veliku Britaniju, i to je svjedočanstvo naše posvećenosti pronalaska rješenja. Preporučujem da [Vijeće EU-a] podrži dogovor”, kazao je Juncker.

Britanski premijer Boris Johnson je rekao: “Imamo odličan novi dogovor, koji preuzima kontrolu”, prenosi Reuters.

“Sada Parlament [Velike Britanije] treba završiti Brexit do subote, kako se možemo nastaviti baviti drugim prioritetima, kao što su cijene, standard, nasilna krivična djela i naš okoliš”, objavio je Johnson na Twitteru.

Dogovor moraju potvrditi formalno sve članice EU-a te biti ratificiran u britanskom i evropskom parlamentu.

Britanski zastupnici trebali bi glasati o novom dogovoru na vanrednom zasjedanju Parlamenta u subotu.

 

Johnson: Sjajan novi sporazum

Iako je Johnson u posljednji čas ishodio sporazum o urednom razlazu s EU-om, nejasno je može li u kvalitetu dogovora uvjeriti i britanski Parlament, javlja Reuters.

Prema Johnsonu, Velika Britanija i EU postigli su “sjajan” novi sporazum o Brexitu te je pozvao britanske zastupnike da ga odobre na sjednici Parlamenta tokom vikenda.

“Imamo sjajan novi sporazum, kojim vraćamo kontrolu”, rekao je Johnson.

Poziv članicama da podrže dogovor

Juncker je u međuvremenu pismom obavijestio predsjednika Evropskog vijeća Donaldu Tuska da su se pregovarači EU-a i Velike Britanije uspjeli dogovoriti o revidiranom Sporazumu za izlazak Velike Britanije iz EU-a, kao i o Političkoj deklaraciji.

U pismu je pozvao 27 članica Unije da podrže postignuti sporazum o Brexitu, navodeći da je u njihovom interesu “uređeni i prijateljski izlazak Velike Britanije iz EU-a”.

“Naša ruka treba uvijek ostati ispružena, jer će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati ključan partner”, napisao je Juncker.

Ocijenio je kako je krajnje vrijeme da se dovrši proces izlaska Velike Britanije i što prije prijeđe na pregovore o budućem partnerstvu.

Složili se da plate 39 milijardi funti

Glavni evropski pregovarač za Brexit Michel Barnier je ocijenio kako je “dogovor EU-a i Velike Britanije odgovor na neizvjesnost koju je stvorio Brexit”.

Potvrdio je kako se Velika Britanija sada slaže da plati svoje finansijske obaveze EU, koje se procjenjuju na 39 milijardi funti.

“Sada imamo fer i razumnu osnovu za uređeno povlačenje Velike Britanije iz EU-a i nadamo se da ćemo od 1. novembra početi raditi na novom pratnerstvu s Ujedinjenim Kraljevstvom”, poručio je Barnier, prenosi Tanjug agenciju AP.

Sporazum je postignut, kako kaže, nakon maratonskih tehničkih sastanka timova dvije strane i potom potvrđen između Junckera i Johnsona.

“Sporazum na prvom mjestu obezbjeđuje zakonsku sigurnost u svim područjima za građane EU-a koji ostaju da žive u Velikoj Britaniji, kao i za građane Velike Britanije koji žive u EU”, objasnio je Barnier.

Prema njegovim riječima, sporazum pokriva i period tranzicije, koji će, na zahtjev Velike Britanije, trajati do kraja 2020. godine, uz mogućnost produžetka uz dogovor dvije strane.

Riješen i problem dvije Irske

Kada je u pitanju ključna tačka sporazuma za Veliku Britaniju koja se odnosi na Protokol o Republici Irskoj i Sjevernoj Irskoj, Barnier naglašava kako se radilo na isključivanju eventualne “tvrde granice”, očuvanju ekonomije na cijelom Irskom otoku, kao i zaštiti integriteta jedinstvenog ekonomskog tražišta EU-a.

Prema postignutom sporazumu, Sjeverna Irska će ostati u carinskom području Velike Britanije, ali će biti i ulazna tačka u jedinstveno EU tržište i u tom smislu primjenjivati određena pravila Unije.

Barnier je najavio da će se u ekonomskom smislu EU i Velika Britanija povezati Sporazumom o slobodnoj trgovini, ali da neće biti stvaranja jedinstve carinske unije.

“Očekujemo nastavak izgradnje prijateljskih, partnerskih i savezničkih veza”, izjavio je Barnier.

Da bi stupio na snagu, postignuti sporazum sa evropske strane moraju potvrditi EU lideri i Evropski parlament, a sa britanske tamošnji Parlament.

Izvor: Al Jazeera i agencije