Oglasi

Postavljene stanice za mjerenje radioaktivnosti na Trgovskoj gori

Hrvatska ne odustaje od gradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada uprkos oštrim reakcijama iz BiH.
Izvor pitke vode koji koriste stanovnici okolnih mjesta samo je 500-tinjak metara od kasarne Čerkezovac i mjestani se boje da će biti zagađenNikola Cutuk/PIXSELL

Mjerne stanice za praćenje prirodne radioaktivnosti koje će služiti za utvrđivanje nultog stanja prirodne radioaktivnosti okoliša postavljene su u Čerkezovcu na Trgovskoj gori na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, gdje će biti Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada koji je u osnivanju, objavila je Hina.

Svrha utvrđivanja nultog stanja prirodne radioaktivnosti okoliša je utvrditi cjelovit i neovisan pregled stanja radioaktivnosti na samoj lokaciji Čerkezovac i njezinoj okolici, ali i na cijelom području Općine Dvor, izvijestili su u četvrtak iz Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško (NEK).

Hrvatska ne odustaje od gradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada uprkos protivljenju lokalnih vlasti i građana, te oštrim reakcijama iz susjedne Bosne i Hercegovine.

BiH najavljuje odgovor Hrvatskoj

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Saša Magazinović rekao je ranije da će Bosna i Hercegovina i Hrvatska spor o najavi gradnje odlagališta za radioaktivni otpad na Trgovskoj gori kod Dvora na granici između dvije zemlje najvjerovatnije morati rješavati na Međunarodnom sudu pravde jer Hrvatska odbija postići dogovor o tom pitanju.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da će diplomatsko-konzularna mreža te zemlje pozvati međunarodne eksperte da pomognu očuvanju rijeke Une, koja se nalazi u neposrednoj blizini mjesta gdje Hrvatska planira graditi odlagalište nuklearnog otpada.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.