Postač shvati kako je siromašnim i ojađenim

U subotu je prvi dan posta (Anadolija)

Muslimanski vjernici na Balkanu spremaju se za prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta. Sveti muslimanski mjesec nastupio je večeras, a u subotu je prvi dan posta.

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović održao je danas hutbu, predavanje vjernicima tokom redovne zajedničke molitve petkom, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, poručivši da je mjesec ramazan odlična prilika da se čovjek osnaži i oplemeni svoju dušu, ali i cijelu zajednicu u kojoj živi, javlja Anadolija.

Najvažniji aspekt

Istakao je kako je mjesec ramazan dobra prilika da ljudi pokažu pojačanu solidarnost prema drugim ljudima, kako bi svi živjeli u slozi i ljubavi.

Naglasio je kako je post, kao najvažniji aspekt ramazana, najbolji put da čovjek shvati kako se osjećaju siromašni i ojađeni.

“Postom možemo izgraditi snagu duha, čiji izvor je sam Allah. Post je način da stalno imate Allaha na umu, to je jedno duhovno čišćenje i uspomena na kur'ansku objavu. Osim toga, post je način da se ostvari naporna vježba samodiscipline, da svako shvati kako se osjeća onaj ko je gladan i žedan i onaj ko je siromašan”, rekao je Kavazović.

Na kraju je istakao kako je ramazan prilika da se uputi pomoć građanima kojima su u nedavnim poplavama uništena imanja.

“Mnogi će u zajedničkom smještaju provesti ovaj mjesec ramazan, zato budimo sa onima u nevolji. Obogatimo svoju svijest kroz činjenje dobročinstva. Shvatimo one kojima je potrebno poplavljene domove ponovo sagraditi. Post je jedan od pet temelja islama i prilika da pokažemo disciplinu u ramazanu, da postimo, izvršavamo noćne namaze, teravije. Ramazan je prilika da se zaštitimo od novih nedaća u budućnosti”, rekao je Kavazović.


Muslimani svijeta dočekuju ramazan

Vrijeme ramazana je vrijeme kada se islamski vjernici druže intenzivnije u krugu Zagrebačke džamije nego u ostatku godine. Svaku noć, za vrijeme održavanja teravija, džamija biva prepuna, a ovogodišnje pripreme vodi glavni zagrebački imam, kurra hafiz Aziz ef. Alili, prenosi Anadolija.

Alili je pozvao vjernike da ramazanske dane, nezavisno od vrućine i trajanja dana, obavezno provode u postu, jer nam, rekao je, “upravo post daje duhovnu snagu i svijest o Allahu, dž.š.”.

Želja za mirom

Restoran u sklopu zagrebačke džamije i ove godine nudi bogat i raznolik program iftara, u kojem će se vjernicima slabijeg imovnog stanja dijeliti besplatan iftar, koji i ove godine organizira Islamska zajednica za studente, radnike, samce i druge. Svi oni koji žele nahraniti postača koji je potreban mogu to učiniti uplatom na blagajni Islamskog centra u iznosu 25 kuna po iftaru. 

Hrvatska ima tri džamije, a najstarija, koja broji šest desetljeća, nalazi se na istoku zemlje, u slavonskom selu Gunja, koje je nastradalo u nedavnim poplavama i čija je sanacija počela.

Džamija, otvorena u ljeto prošle godine, nalazi se u Rijeci i okuplja vjernike islamske vjeroispovijesti iz Primorsko-goranske i Istarske županije.

Iako riječka džamija slovi kao najljepše arhitektonsko zdanje sa najsavremenijom opremom i s velikim brojem vjernika koji gravitiraju prema njoj, centralna džamija u Hrvatskoj jeste Zagrebačka džamija.

Povodom početka ramazanskog posta, koji počinje večeras po zalasku Sunca i traje narednih trideset dana, muftija srbijanski Muhamed ef. Jusufspahić prenio je ramazansku poslanicu u Bajrakli džamiji u Beogradu, javlja Anadolija.

Navodeći da je Bog ljudima propisao da poste, kako bi postigli bogobojaznost i bogobojaznošću se sačuvali, muftija Jusufspahić je kraju svoje poslanice poželio mir svim muslimanima Srbije, ali i muslimanima čitavog svijeta.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga uputila je danas čestitke svim muslimanskim vjernicima povodom početka meseca ramazana.

Ljubav i pomoć

 “Svim muslimanskim vjernicima i svim građanima Kosova čestitam početak mjeseca ramazana, uz najbolje želje za lak post, volju i vjeru”, kazala je kosovska predsjednica.

Podsjetivši da je mjesec ramazan mjesec žrtvovanja i posvećenja jačanju vjerovanja u čovjeka i Boga, Jahjaga je poželjela da “ovaj mjesec protekne u miru i da nam donese velikodušnost, ljubav i pomoć jedan drugome, solidarnost za sve ljude u nevolji, zdravlje, blagostanje i radost u našim porodicama”.

Izvor: Al Jazeera i agencije