Posmatrači: Izbori u Crnoj Gori nesporni

Nezavisni posmatrači iz Centra za monitoring poručuju kako se izbori u Crnoj Gori ne mogu osporiti i da opozicija nije uložila prigovore u vezi s navodima o državnom udaru.

Crnogorska opozicija – Koalicija Ključ, SDP, Demokratski front i Demokrati – ostaju pri stavu da ne priznaju rezultate parlamentarnih izbora održanih u nedjelju.

Osporavaju ih, jer se na izborni dan, kako kažu, dogodio pokušaj državnog udara, što je prema njima utjecalo na rezultat.

Državna izborna komisija (DIK) u Crnoj Gori utvrdila je preliminarne rezultate parlamentarnih izbora prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 36 mandata, Demokratski front 18, Velika koalicija “Ključ” devet, a Demokratska Crna Gora osam.

Socijaldemokratska partija je osvojila četiri mandata, Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate po dva, dok su po mandat osvojile Hrvatska građanska inicijativa i lista “Albanci odlučno”.

DIK je rezultate glasanja utvrdio većinom od 14 glasova, dok je 11 predstavnika tog tijela bilo protiv, navodi se na javnom Viber Chatu Centra za demokratsku tranziciju, čiji su predstavnici bili na sjednici.

Oni su saopćili da su predstavnici opozicije u DIK-u napustili sjednicu.

Najavljeno je da će DIK uskoro na internetskoj stranici postaviti zvanične rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Hapšenje državljana Srbije

U nedjelju je uhapšeno 20 državljana Srbije zbog sumnje da su pripremali haos na ulicama Podgorice i u cijeloj Crnoj Gori te napade na institucije i samog premijera Mila Đukanovića. 

Sumnja se, kako je saopćila policija, da su namjeravali prvo preuzeti automatsko oružje, a potom u izbornoj noći napasti institucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa.

Opozicijske stranke, kako navode Vijesti, saglasne su da rezultate ne treba priznati, “imajući u vidu da su ovaj izborni proces pratile takve zloupotrebe, koje su po sadržaju i broju nadmašile sve prethodne u izbornim procesima u istoriji parlamentarizma Crne Gore”.

Koalicija Ključ, SDP, DF i Demokrati saglasni su kako posebno treba imati u vidu činjenicu da je pokušan državni udar.

“Jasno je da se u atmosferi državnog udara na dan izbora ne mogu održati slobodni, fer i pošteni izbori”, naveo je izvor Vijesti sa sastanka.

Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića osvojila je najviše zastupničkih mandata (36) te bi sa svojim tradicionalnim koalicijskim partnerima, mandatima manjinskih stranaka i Socijaldemokratima (SD) mogla formirati novu vladu.

“Na redovnim parlamentarnim izborima osvojili smo oko 159.000 glasova, što je 36 mandata i to je tačno duplo više od prvog našeg sljedećeg konkurenta, koji je osvojio 18 mandata”, rekao je Đukanović.

Stranke koje podržavaju učlanjenje u NATO imat će u novom sazivu parlamenta 59 posto glasova ili 48 mandata, što garantuje da će Crna Gora ratifikovati Protokol za ulazak u Alijansu.

“Možemo reći da nastavljamo putem sigurne budućnosti i da ćemo u narednih nekoliko mjeseci ratifikovati Protokol pristupa Crne Gore u NATO, da ćemo tokom sljedećeg mandata završiti pregovore i pokazati da smo zreli da budemo članica EU-a”, kazao je Đukanović.

Vijesti saznaju kako opozicija insistira da nezavisna komisija, u okviru koje treba uključiti i predstavnike međunarodne zajednice, preispita i utvrdi sve činjenice u vezi s navedenim državnim udarom i javnosti saopći ko su izvršioci, a ko nalogodavci tog kaznenog djela.

Najavili nepriznavanje izbora

U predizbornoj kampanji čelnici DF-a javno su govorili da će izbore priznati jedino u slučaju njihove pobjede, što su i učinili.

Nosilac liste DF-a Andrija Mandić rekao je jučer da će Front inicirati sastanak s opozicijskim strankama i predložiti formiranje prijelazne vlade. Tom prilikom je i naveo da računa na manjinske stranke, ali prema mišljenju mnogih, teško da će one prići Frontu, između ostalog, i zbog toga što Mandić nosi titulu četničkog vojvode.

Mandić je konstatovao da su se izbori, iako najavljeni kao slobodni i demokratski, pretvorili u suprotnost.

“Privođeno je na hiljade aktivista i funkcionera. Policijska hunta, koja vlada Crnom Gorom, uradila je sve da ojača političku poruku koju je saopštavao premijer Đukanović kako je država ugrožena. Ali, kako to nije bilo dovoljno i kako građani nijesu prihvatali te poruke, izvedena je jedna spektakularna policijska akcija za koju mi mislimo da je namještena, jer su glavni vinovnici sa obje strane lični prijatelji i policijski partneri koji su zajedno radili prethodnih godina”, kazao je Mandić.

Međunarodni posmatrači saopćili su u ponedjeljak da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani po svim međunarodnim demokratskim pravilima.

Izvor: Agencije