Posavljaci tuže nepoznate osobe zbog poplava

Mještani su dosad prikupili blizu 2.800 potpisa za pokretanje istrage o pucanju nasipa na Savi (Goran Ferbezar / Pixsell)

Tri mjeseca nakon probijanja savskog nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela te katastrofalne poplave koja je zadesila dio županjske Posavine, mještani stradalih sela namjeravaju podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog probijanja nasipa.

Takvu je namjeru potvrdio Mladen Đaković iz Rajeva Sela, jedan od pokretača tužbe, dodajući kako je među mještanima stradalih sela organizirano prikupljanje potpisa za peticiju, kojom se od Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru traži provođenje detaljne istrage, utvrđivanje odgovornosti i pronalaženje “stvarnog krivca” za nesreću koja je zadesila taj dio županjske Posavine.

Dio mještana, naime, sumnja da nasip nije puknuo sam od sebe, a kako ne žele uprti prstom ni u koga dok se ne obavi istraga, kaznenu prijavu podnijet će protiv nepoznatih osoba.

Te su osobe, kako navode, “od 14. do 19. svibnja ove godine propustile pravovremeno postupati prema posebnim mjerama zaštite od poplava, održavati nasip kod Rajeva Sela i Račinovaca da bi mogao obraniti to područje od poplave”.

Traže krivca za katastrofu

Zbog toga je, ističu, “došlo do prodora vode iz rijeke Save u štićena naseljena i nenaseljena područja u mjestima Rajevo Selo, Račinovci, Gunja, Posavski Podgajci, Đurić, Soljani, Strošinci, Drenovci, Vrbanja, što je uzrokovalo smrt najmanje tri osobe, iseljavanje, povredu prava osobnosti mještana te materijalnu štetu na imovini u navedenim mjestima, sve u ukupnoj visini od najmanje 50 milijuna kuna (6,5 milijuna eura)”.

Đaković je rekao kako su mještani dosad prikupili između 2.700 i 2.800 potpisa te zahtijevaju od vukovarskog tužiteljstva pokretanje istrage kojom bi se utvrdio krivac za puknuće nasipa kod Rajeva Sela 17. svibnja koji je prouzročio katastrofalnu poplavu.

“Tražimo krivca za katastrofu koja nas je ostavila bez ičega, želimo da nam se isplati sva nastala materijalna šteta i naknada za pretrpljene boli”, poručio je Đaković.

Dodao je kako mještani peticiju s kaznenom prijavom protiv nepoznatog počinitelja vukovarskom Županijskom državnom odvjetništvu namjeravaju predati u ponedjeljak.

Izvor: Agencije